Wat zijn klachten achter de knieschijf? (Retropatellaire chondropathie, patellafemorale klachten)
Retropatellaire chondropathie is het slechter worden van het laagje kraakbeen dat aan de binnenkant (dat is aan achterkant) van de knieschijf zit. Retropatellaire betekent ‘achter de knieschijf’ en chondropathie betekent ‘kraakbeenletsel’. Er is geen sprake van slijtage waardoor het kraakbeen kapot is, het is een vermindering van kwaliteit van het kraakbeen. Retropatellaire chondropathie komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, dit komt door de stand van de knieen die bij vrouwen in een grotere q-hoek staat dan bij mannen. Men spreekt ook wel over een ‘theaterknie’ of ‘bioscoopknie’ als langere tijd zitten met gebogen knieën pijnklachten veroorzaakt.
Waardoor de klachten worden veroorzaakt is niet altijd duidelijk. Een trauma (op de knie vallen, een trap op de knie krijgen) kan de klachten veroorzaken. Vaker worden de klachten veroorzaakt door overbelasting (trainingsfrequentie, intensiteit en duur) of verkeerde belasting van het kniegewricht/de knieschijf (niet goed stabiliseren van de knie) en aan anatomische aanleg (x-benen, o-benen). De klachten komen veelal voor bij jonge sporters, dit door de groei en de belastbaarheid van het kraakbeen.
Na een operatie van de knie kunnen kan ook retropatellaire chondropathie ontstaan, vermoedelijk door een verminderde functie van de bovenbeenspier (m. quadriceps femoris, vastus medialis).
Symptomen van knieschijf pijn:
- Pijnklachten rond de knieschijf
- Pijnklachten tijdens grote hoekbelasting (hurken, fietsen en traplopen)
- Krakende gevoelens onder de knieschijf, soms hoorbaar
- Bij langdurige klachten, pijnklachten in rust
- Er kan zwelling optreden
- Druk op de knieschijf is pijnlijk, op de knieën zitten provoceert
Behandeling van knieschijf pijn:
De behandeling bestaat ten eerste uit het nemen van rust (doseren van de belasting), denk daarbij aan de frequentie, de intensiteit en de duur van de training. Daarnaast zal de belasting tijdens dagelijkse bewegingen geanalyseerd moeten worden, vooral de bewegingen onder grote hoekbelasting. Bij jonge sporters in de groei kunnen de klachten spontaan weer verdwijnen.
Veelal speelt de kracht van de bovenbeenspier (quadriceps femoris) mee. Het binnenste gedeelte de vastus medialis is vaak verzwakt, deze spier zal dan specifieke getraind moeten worden bij een sportfysiotherapeut.
Er zijn verschillende soorten braces om de knieschijf te stabiliseren/sturen en er zijn verschillende tapetechnieken om dit te realiseren. De Mc. Conell tape is de meest gebruikte methode bij fysiotherapeuten.
De klachten kunnen ook veroorzaakt worden door een verstoorde keten. Denk daarbij aan een beperkte flexibiliteit van omliggende spieren of gewrichten, verhoogde spanning van spieren en verminderde kracht van spieren. De sportfysiotherapeut zal vast moeten stellen of de klachten vanuit de keten ontstaan. Het is dan ook raadzaam om met langdurige patellafemorale klachten een sportfysiotherapeut te raadplegen.
Bij knieschijf pijnklachten kan het nuttig zijn tijdelijk een brace te dragen. Wij adviseren de Novamed kniebrace.