Nieuws

Fietstraining in het winterseizoen? Overweeg een bikefit!

De zomervakantie is net achter de rug en richting het najaar zijn er nog voldoende mooie dagen om buiten op de fiets te stappen, echter wordt het ook weer tijd om op het winterseizoen voor te bereiden. Velen zullen de stap naar de mountainbike of de crossfiets maken, maar binnen fietsen op een indoor-trainer wint ook aan populariteit, vooral met de opkomst van virtual reality software als Zwift. Ongeacht je meer van het binnen of buiten fietsen bent, de winterperiode brengt vaak ander type trainingen met zich mee dan in de zomerperiode. Veel fietsers kiezen er bijvoorbeeld voor om juist in de winter kortere, intensievere trainingen te doen in verband met de weersomstandigheden of de vroeg invallende duisternis. Ook kan je in een uurtje tijd al goed vermoeid raken van een stevige training op een indoor trainer. Naast kortere, intensievere trainingen is de winterperiode ook een uitermate geschikte periode om krachttraining op de fiets te doen. Voorbeelden hiervan zijn heuveltrainingen en trainingen op een lage cadans, deze kunnen zowel buiten als binnen heel goed in korte tijd worden voltooid. 

Door de andere invulling van de wintertrainingen wordt het lichaam ook anders belast. Het interval karakter van mountainbiken en crossen kan een stevige belasting zijn voor de spieren, pezen en gewrichten. Aan de andere kant kan bij het indoor fietsen juist het continue fietsen op een (hogere) weerstand ook een stevige prikkel zijn voor het lichaam. In veel gevallen juist een gewenste prikkel is, echter kan dit ook net iets te veel van het goede worden, met als gevolg toename van blessurerisico. Trainen op een gebalanceerd trainingsschema is van groot belang, maar ook andere factoren kunnen invloed hebben om het blessurerisico zo klein mogelijk te houden.

Een goede positie op de fiets kan bijvoorbeeld enorm veel invloed hebben op de belasting van de gewrichten. Wanneer veel vermogen moet worden geleverd is het van belang dat deze structuren op een juiste manier worden belast. Zo kan een langdurige zitpositie vooral bij indoor-fietsen veel invloed hebben op de rug en het zitvlak, vaak leidend tot stijfheid en gevoeligheid in de rug en vervelende drukplekken op het zitvlak. Of door langdurig in het zadel te blijven tijdens krachtblokken kan belasting op de knieën en voeten toenemen, wanneer dit te snel wordt opgebouwd vaak met pijnklachten tot gevolg. Middels een bikefit wordt geprobeerd je zo goed mogelijk op de fiets te positioneren, hierbij wordt vooral gelet op de verdeling van het lichaamsgewicht op de fiets. Ook spelen bepaalde gewrichtshoeken een belangrijke rol op de belasting van spieren, pezen en gewrichten. Tijdens een bikefit wordt dit allemaal geanalyseerd middels camerabeelden en waar nodig aangepast. Centraal staat het creëren van een zo comfortabel mogelijke positie, maar ook afname of preventie van blessures is een doel. Eventueel worden extra oefeningen meegegeven, meestal gericht op toename van beweeglijkheid van spieren en gewrichten, of op het creëren van extra stabiliteit op en naast de fiets. Vanuit onze achtergrond als fysiotherapeut zijn wij bij uitstek geschikt om een goede inschatting te maken van een blessure of eventuele risicofactoren en hierop adequaat een bikefit of een begeleidingstraject op te baseren. 

Wil je graag een bikefit inplannen ter voorbereiding op het winterseizoen? Of fiets je momenteel met klachten waar je nog niet van af komt? Neem gerust eens contact met ons op, we bespreken graag de opties. Contact opnemen kan middels het contactformulier op de website of door telefonisch op 053-7676020. 

Nieuwe medewerker Gerard Vehof

Ik ben Gerard Vehof en vanaf deze week kom ik het team van Topvorm Twente op de UT versterken. 

Als allround fysio-manueel therapeut en sportliefhebber zal ik me vooral gaan richten op de sportspecifieke revalidatie en ook ben ik erg geïnteresseerd in de behandeling van langdurig aanhoudende sportblessures. 

Naast mijn fysiotherapeutische werkzaamheden zou ik als afgestudeerd bewegingstechnoloog graag onderzoek doen op het gebied van blessurepreventie, gebruikmakend van de technologische mogelijkheden en prachtige sportfaciliteiten op de campus. 

Tot ziens in de praktijk!

Nieuwe medewerker Rowan Dobbe

Mijn naam is Rowan Dobbe, ik ben 22 jaar en woon in het mooie Borne.
Sinds begin juli dit jaar ben ik afgestudeerd aan het Saxion in Enschede. Tijdens de stageperiodes ben ik in aanraking gekomen met meerdere soorten fysiotherapie in zowel eerstelijnspraktijken als in het ziekenhuis. Door deze verschillende stages ben ik erachter gekomen dat mijn interesse ligt bij orthopedisch gerelateerde klachten. Daarnaast vind ik het een leuke uitdaging om sporters te begeleiden, met of zonder blessure.

Sinds anderhalf jaar werk ik samen met voetbalvereniging BVV Borne, hier begeleid ik spelers van het eerste elftal. Deze begeleiding bestaat uit het voorkomen en behandelen van sportblessures en op wedstrijddagen komt hier een stuk sportverzorging bij kijken. Bij deze club heb ik zelf ook een aantal jaren in het eerste elftal mogen voetballen. Tegenwoordig probeer ik fit te blijven door hard te lopen en mountainbike ik graag door de bossen met vrienden.

Vanaf september ben ik een aantal dagen in de week aanwezig op de locatie CLUB LIFE in Hengelo en daarnaast zal ik een inloopspreekuur gaan houden in samenwerking met BVV Borne. Ik kijk ernaar uit om jullie te mogen ontvangen in de praktijk!

Is een bikefit van meerwaarde bij fietsblessures?

Bij een bikefit of fietspositie-analyse wordt regelmatig gedacht aan optimalisatie van de positie ter prestatieverbetering bijvoorbeeld door het verbeteren van de aerodynamica of het creëren van een positie waarbij het lichaam efficiënter kracht kan leveren. Dit is inderdaad vaak het doel van fietsers zonder fysieke klachten of wedstrijdrijders. Een bikefit kan echter van grote meerwaarde zijn voor de fietser met fysieke klachten of blessures. Vaak kan een deel van de oorzaak of het aanhouden van de klachten gezocht worden in de huidige positie op de fiets. Ruime verbetering van klachten kan volgen door de fietspositie te optimaliseren, afgestemd op de ervaren klachten en de fysieke mogelijkheden van het individu.  

Veelvoorkomende klachten tijdens of na het fietsen zijn de pijnklachten aan het zitvlak, lage-rugklachten, nek/schouderklachten en knieklachten. Om deze klachten effectief aan te pakken is een uitgebreid fysiek onderzoek van groot belang;  tijdens het onderzoek krijgen we onder andere inzicht in de mobiliteit van gewrichten, flexibiliteit van de spieren en de stabiliteit tijdens bewegen. Alleen met deze informatie in het achterhoofd is het mogelijk om aan een fietspositie te werken die is afgestemd op de fysieke mogelijkheden van het individu, daarbij specifiek rekening houdend met de huidige fysieke klachten en eventuele blessures in het verleden. Vanwege de noodzaak om een uitgebreide fysieke analyse te maken is een bikefitter met een achtergrond als fysiotherapeut bij uitstek geschikt om een fietser met fysieke klachten/blessures te helpen. Afhankelijk van de klachten worden vaak een aantal specifieke oefeningen geïnstrueerd om thuis mee aan de slag te gaan. Deze oefeningen zijn vaak gericht op het verbeteren van mobiliteit, flexibiliteit en spierkracht of ter verbetering van beweegpatronen.

Bovengenoemde werkwijze hanteren wij bij elke bikefit. Ervaar je klachten tijdens het fietsen en wil je hier mee aan de slag? Neem gerust contact met ons op, we bespreken graag van te voren je klachten en het uiteindelijke doel, zodoende kunnen we bepalen of een bikefit de beste oplossing is. Direct een afspraak inplannen kan natuurlijk ook, bel naar 053-7676020 of vul het afspraakformulier op de website in.

Aangepaste openingstijden 10,11 en 12 mei

Vanwege de batavierenrace zal de praktijk komende zaterdag gesloten zijn. Door de batavierenrace zal tevens de fitness gesloten zijn vanaf 18:00 vrijdag 10 mei. Zaterdag 11 en zondag 12 mei zal de fitness volledig gesloten zijn. Vanaf maandag zullen we weer volgens de reguliere tijden open zijn.

Onderzoek binnen de praktijk

Hoe handig zou het voor u zijn om online:

 • Uw afspraak te kunnen maken?
 • Advies te kunnen krijgen over uw klacht?
 • Oefeningen voor uw klachten te kunnen zien?
 • Op de hoogte te blijven van Topvorm Twente?
 • Belangrijke weetjes te kunnen lezen?

Twee studenten fysiotherapie gaan voor hun afstudeerproject onderzoek doen naar wat jullie van Topvorm Twente willen zien op social media.

Hieronder een kort voorstelrondje:

Hallo! Wij zijn Manon Klein Teeselink en Dian Kremer, beide derdejaarsstudent fysiotherapie van Saxion in Enschede en wij zullen de komende tijd geregeld in de praktijk te zien zijn. Manon is 21 jaar oud en komt uit Holten. Dian is 20 jaar oud en komt uit Hardenberg. Wij beginnen vervroegd met ons afstudeerproject omdat we tussen het afstuderen door een stage in Zuid-Afrika zullen lopen.

Op dit moment is het project net van start gegaan. Graag zullen we in de toekomst meer van jullie willen weten met betrekking tot de vragen hierboven. Hou de social media van Topvorm Twente in de gaten om op de hoogte te blijven!

Mocht u vragen, opmerkingen of tips hebben dan horen wij dit graag!

Tot ziens in de praktijk!

Let’s move for a better world!

Van 11 t/m 30 maart 2019 kunnen sporters overal ter wereld, hun krachten bundelen en hun fysieke activiteiten doneren. Met deze uitdaging op basis van MOVEs (de meeteenheid van Technogym voor beweging) kun je je eigen buurtgenoten aanzetten tot een betere levensstijl. Wij als specialisten van bewegen ondersteunen deze campagne evenals het mooie doel dat daaraan gekoppeld is.

Met onze samenwerkingspartners Sportcentrum Universiteit Twente, ROC van Twente en de Vital company willen we zoveel mogelijk beweging gaan creëren bij patiënten, studenten, medewerkers van de Universiteit Twente en iedereen die werkzaam is op het kennispark.
Het is de bedoeling om gezamenlijk zoveel mogelijk MOVEs te verzamelen. MOVE’s verzamel je door de MyWellness app te downloaden (zie flyer hieronder) en een account aan te maken via www.mywellness.com/unitwente. Als deelnemers aan de challenge kan je de fysieke activiteiten in de vorm van MOVEs doneren aan het goede doel. Met het totale aantal MOVEs kunnen we prijzen winnen voor het goede doel en daarnaast proberen we zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel.

Het goede doel is de UT onderzoeksgroep Exo skeleton die voor dwarsleasiepatiënten een exoskelet ontwikkelen en mee willen doen aan de Cybathlon in 2020. Niek de Jonge zal in Zurich de piloot zijn van het exoskelet. Het doel van de Cybathlon 2020 is om het onderzoek naar Exoskelet wereldwijd te promoten en dwarslaesie onder de aandacht te brengen. Naast het sporten en het doneren van de MOVEs is iedere donatie welkom, dit kan via de pagina van het Universiteitsfonds.

Meer informatie via deze link.

 

Optimaliseer je fietspositie voor het wegseizoen!

 

De temperaturen stijgen langzamerhand dus dat kan maar één ding betekenen; het wegseizoen is weer aanstaande! Tijd om de winterfiets weer in te ruilen voor de koersfiets. Wil je optimaal beginnen aan dit seizoen? Overweeg dan eens een fietspositie analyse bij Topvorm Twente. Onder begeleiding van een fysiotherapeut en tevens gecertificeerd bikefitter wordt in een aantal uur tijd de basis gelegd voor een goede positie op de fiets. Een analyse bij Topvorm Twente bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Intake & anamnese
 • Fysieke screening & analyse van bewegen
 • Metingen verschillende lichaamsmaten
 • Afstellen schoenplaatjes
 • Fietspositie analyse met behulp van slowmotion beelden
 • Rapportage van de analyse met eventuele oefeningen per e-mail

In ongeveer 3 uur tijd wordt een volledige fysieke screening gemaakt van het bewegingsapparaat. Op basis van deze uitkomsten werken we naar een comfortabele positie op de fiets die aansluit bij jouw doelen. Meer info over de mogelijkheden? Kijk dan eens op de pagina bikefitting.

‘Where Science Meets The Runner’

Op 4 februari zullen Lesley Smit en Ynze Keulstra namens Topvorm Twente tijdens het symposium ‘Where science
meets the runner’ van de Enschede Marathon een clinic geven over blessurepreventie bij hardlopers.
Het symposium trapt af met presentaties van Arie Willem de Leeuw (Pacing strategieën) en Jasper
Reenalda (Hardlooptechniek en blessures). Daarnaast zullen verschillende clinics worden verzorgd op
en rondom de atletiekbaan van het UT Sportcentrum.

Kom jij ook?

Meld je nu aan: https://www.enschedemarathon.nl/where-science-meets-the-ru…/