Nieuws

Clinic blessurepreventie Topvorm Twente, Where Science meets the Runner

Lesley en Ynze hebben de smaak te pakken! Aanstaande maandag staat er al weer een clinic op het programma, wederom in samenwerking met de Enschede Marathon. Vorig jaar was het ‘Where science meets the runner’ symposium een groot succes. Presentaties van vooraanstaande wetenschappers werden afgewisseld met praktische clinics. Door de vele
positieve reacties van vorig jaar is besloten hier dit jaar een vervolg aan te geven. Op maandag 10 februari zullen tussen 17:30 en 18:30 clinics worden gegeven, deze gaan vooraf aan het symposium. Marti ten Kate en Ingrid Prigge begeleiden de hardloopclinic op de UTrack, Barbara Kerkhof geeft een workshop sportfotografie en Lesley en Ynze begeleiden de clinic blessurepreventie voor hardlopers. Na de clinics verplaatst men zich naar de Waaijer, waar vanaf 19.00 presentaties worden gegeven over onder andere hardlooptechniek, omgang met data uit sporthorloges en over het belang van slaap op onze prestaties.

Een ideale mogelijkheid om je te verdiepen in de wetenschap achter je looptraining, maar ook om gezellig bij te praten met je medelopers. Aanmelden voor het symposium is nog mogelijk via https://www.enschedemarathon.nl/congres-where-science-meets-the-runner/. De blessurepreventie clinic is helaas al vol, maar bij de andere clinics is nog ruimte! Ook inschrijven zonder deelname aan een clinic is mogelijk. Het belooft weer een hele mooie avond te worden!

We zien je graag op maandag 10 februari!

Knieklachten tijdens het hardlopen?

De afgelopen jaren zijn er studies uitgevoerd waarbij het effect van looptechniek “her-training” op afname van pijnklachten is onderzocht. Op basis van deze studies wordt aangenomen dat bepaalde veranderingen in de looptechniek leiden tot vermindering van belasting in en rondom het kniegewricht, wat in de meeste gevallen ook resulteert in vermindering van pijnklachten. In het hiervoor genoemde voorbeeld is getracht het inzakken van het bekken en bovenbeen tegen te gaan door middel van techniek aanwijzingen, met als gevolg verminderde compressie tussen de knieschijf en het bovenbeen en minder pijnklachten tijdens het hardlopen. Looptechniek her-training wordt als behandeling van hardloopblessures in toenemende mate toegepast, vaak in combinatie met spierkrachttraining van de bovenbeenspieren, echter is nog niet bekend wat de meest effectieve strategieën zijn om hardlooptechniek her-training toe te passen. Momenteel worden hier studies naar gedaan, waarin Topvorm Twente ook een belangrijke rol speelt. 

Binnen Topvorm Twente worden ter preventie en behandeling van blessures verschillende looptechniek strategieën toegepast, afhankelijk van het type blessure en de doelen van de cliënt. Deze individuele aanpak is van groot belang aangezien aanpassingen aan de looptechniek per persoon en per blessure een verschillend effect kunnen hebben. In alle gevallen wordt vooraf een analyse gemaakt door middel van camerabeelden, eventueel met behulp van een bewegingssensor. Deze combinatie resulteert in betrouwbare data om de looptechniek te analyseren en dient als uitgangspunt om eventuele aanpassingen te maken. De fysiotherapeut zal je deze data volledig toelichten en een advies geven betreffende eventuele benodigde aanpassingen. De aanpassingen aan de looptechniek worden na verloop van tijd weer geëvalueerd en waar nodig aangepast. 

Ervaar je (knie)klachten tijdens het hardlopen waar je zelf niet van af komt? Of heb je twijfels of je looptechniek invloed heeft op je pijnklachten? Schroom niet om contact op te nemen, we helpen je graag verder. Binnen Topvorm Twente zijn Lesley Smit en Ynze Keulstra gespecialiseerd op het gebied van hardloopblessures en loopanalyses. Een afspraak maken kan gemakkelijk via het contactformulier op de website of telefonisch naar 053-7676020.

Knieklachten behoren tot de meest voorkomende blessures bij hardlopers. Vooral klachten rondom de knieschijf (patellofemorale pijnklachten), de buitenzijde van de knie (runners knee) en aan de kniepees (patella tendinopathie) zijn veelvoorkomend. Hardlopers met knieklachten zijn in de praktijk vaak gebaat bij subtiele aanpassingen van de hardlooptechniek. Dit heeft te maken met de associatie tussen biomechanische factoren van de looptechniek en het ontstaan en beloop van knieblessures. Een voorbeeld is de toegenomen kans op patellofemorale pijnklachten bij het inzakken van het bekken en bovenbeen tijdens de standfase, uit prospectief onderzoek is gebleken dat dit in bepaalde situaties geassocieerd kan worden met het ontstaan van pijnklachten rondom de knieschijf.  

Vacature psychosomatisch fysiotherapeut(e)

Ben jij de psychosomatisch fysiotherapeut die ons team wil komen versterken?

Wij zijn op zoek naar een ondernemende, innovatieve en sportief ingestelde psychosomatisch fysiotherapeut (of in opleiding) om ons team te versterken. Wij verwachten van onze nieuwe collega dat deze communicatief sterk is en in staat is om goed samen te werken met collegae, huisartsen en medisch specialisten.

De werkdagen en –tijden worden in overleg vastgesteld. De vacature betreft 14 uur per week met uitbreidingsmogelijkheden.

Topvorm Twente is een dynamische praktijk die vooral gericht is op de actieve patiënt. Met een team van 14 fysiotherapeuten bieden wij algemene fysiotherapie, sportfysiotherapie en manuele therapie. De praktijk met 4 vestigingen, in Enschede (Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, The Gallery en Performance Factory) en een dependance in Hengelo (CLUB-LIFE), staat bekend om zijn kwaliteit, en samenwerking met verwijzers en specialisten. Wij doen er alles aan om onze patiënten, op een verantwoorde manier, zo snel mogelijk in topvorm te krijgen én te houden.

Voor onze interprofessionele aanpak is een psychosomatisch fysiotherapeut nog de gemiste specialisatie.

Profiel:

Wat kan je van ons verwachten:

  • Een gezellig team van 14 fysiotherapeuten én 2 front- en backoffice medewerksters, met verschillende specialisaties die kennis willen delen en samen willen werken.
  • Een gevarieerd patiënten aanbod, (sport)gerelateerde revalidatie, chronisch pijn patiënten,CANS-klachten, hoofdpijnklachten, ademhalingsproblematiek en arbeid gerelateerde klachten (fysiek en mentaal).
  • Een korte lijn met de verwijzers.
  • Mogelijkheid om multidisciplinaire activiteiten op te zetten.
  • Een ondernemende organisatie waarbij de patiënt centraal en de kwaliteit van behandelen hoog in het vaandel staat.
  • Mogelijkheden je verder te ontwikkelen binnen het vakgebied.

Wat verwachten we van jou:

  • Geregistreerd fysiotherapeut die de master psychosomatiek heeft afgerond of in de laatste fase van de opleiding zit.
  • Zowel zelfstandig als in interprofessioneel teamverband kunnen werken.
  • Je herkent jezelf als een ondernemend persoon, proactief en communicatief vaardig met zowel patiënten, collegae fysiotherapeuten, artsen als externe stakeholders.

Past deze profielschets bij jou en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging?
Stuur een mail met cv naar niki@topvormtwente.nl of johan@topvormtwente.nl.

Nieuwe locatie TCT Performance Factory

Per 9-10-2019 hebben wij met veel trots onze praktijklocaties uitgebreid!

Onze nieuwe locatie is gevestigd in de Performance Factory gebouw Oost in Enschede aan de Hoge Bothofstraat 49, in samenwerking met Training Center Twente. De locatie biedt onze patiënten een ruime, moderne trainingsfaciliteit op een centraal gelegen en goed bereikbare locatie.

De locatie sluit perfect aan bij onze visie op sportgerichte revalidatie, met de hoge kwaliteit van fysiotherapeutische zorg die ieder van ons gewend is.

Onze collega Bas van der Meij zal hier werkzaam zijn op maandag van 17:00 tot 21:00 en woensdag van 13:30 tot 21:00.

Fietstraining in het winterseizoen? Overweeg een bikefit!

De zomervakantie is net achter de rug en richting het najaar zijn er nog voldoende mooie dagen om buiten op de fiets te stappen, echter wordt het ook weer tijd om op het winterseizoen voor te bereiden. Velen zullen de stap naar de mountainbike of de crossfiets maken, maar binnen fietsen op een indoor-trainer wint ook aan populariteit, vooral met de opkomst van virtual reality software als Zwift. Ongeacht je meer van het binnen of buiten fietsen bent, de winterperiode brengt vaak ander type trainingen met zich mee dan in de zomerperiode. Veel fietsers kiezen er bijvoorbeeld voor om juist in de winter kortere, intensievere trainingen te doen in verband met de weersomstandigheden of de vroeg invallende duisternis. Ook kan je in een uurtje tijd al goed vermoeid raken van een stevige training op een indoor trainer. Naast kortere, intensievere trainingen is de winterperiode ook een uitermate geschikte periode om krachttraining op de fiets te doen. Voorbeelden hiervan zijn heuveltrainingen en trainingen op een lage cadans, deze kunnen zowel buiten als binnen heel goed in korte tijd worden voltooid. 

Door de andere invulling van de wintertrainingen wordt het lichaam ook anders belast. Het interval karakter van mountainbiken en crossen kan een stevige belasting zijn voor de spieren, pezen en gewrichten. Aan de andere kant kan bij het indoor fietsen juist het continue fietsen op een (hogere) weerstand ook een stevige prikkel zijn voor het lichaam. In veel gevallen juist een gewenste prikkel is, echter kan dit ook net iets te veel van het goede worden, met als gevolg toename van blessurerisico. Trainen op een gebalanceerd trainingsschema is van groot belang, maar ook andere factoren kunnen invloed hebben om het blessurerisico zo klein mogelijk te houden.

Een goede positie op de fiets kan bijvoorbeeld enorm veel invloed hebben op de belasting van de gewrichten. Wanneer veel vermogen moet worden geleverd is het van belang dat deze structuren op een juiste manier worden belast. Zo kan een langdurige zitpositie vooral bij indoor-fietsen veel invloed hebben op de rug en het zitvlak, vaak leidend tot stijfheid en gevoeligheid in de rug en vervelende drukplekken op het zitvlak. Of door langdurig in het zadel te blijven tijdens krachtblokken kan belasting op de knieën en voeten toenemen, wanneer dit te snel wordt opgebouwd vaak met pijnklachten tot gevolg. Middels een bikefit wordt geprobeerd je zo goed mogelijk op de fiets te positioneren, hierbij wordt vooral gelet op de verdeling van het lichaamsgewicht op de fiets. Ook spelen bepaalde gewrichtshoeken een belangrijke rol op de belasting van spieren, pezen en gewrichten. Tijdens een bikefit wordt dit allemaal geanalyseerd middels camerabeelden en waar nodig aangepast. Centraal staat het creëren van een zo comfortabel mogelijke positie, maar ook afname of preventie van blessures is een doel. Eventueel worden extra oefeningen meegegeven, meestal gericht op toename van beweeglijkheid van spieren en gewrichten, of op het creëren van extra stabiliteit op en naast de fiets. Vanuit onze achtergrond als fysiotherapeut zijn wij bij uitstek geschikt om een goede inschatting te maken van een blessure of eventuele risicofactoren en hierop adequaat een bikefit of een begeleidingstraject op te baseren. 

Wil je graag een bikefit inplannen ter voorbereiding op het winterseizoen? Of fiets je momenteel met klachten waar je nog niet van af komt? Neem gerust eens contact met ons op, we bespreken graag de opties. Contact opnemen kan middels het contactformulier op de website of door telefonisch op 053-7676020. 

Nieuwe medewerker Gerard Vehof

Ik ben Gerard Vehof en vanaf deze week kom ik het team van Topvorm Twente op de UT versterken. 

Als allround fysio-manueel therapeut en sportliefhebber zal ik me vooral gaan richten op de sportspecifieke revalidatie en ook ben ik erg geïnteresseerd in de behandeling van langdurig aanhoudende sportblessures. 

Naast mijn fysiotherapeutische werkzaamheden zou ik als afgestudeerd bewegingstechnoloog graag onderzoek doen op het gebied van blessurepreventie, gebruikmakend van de technologische mogelijkheden en prachtige sportfaciliteiten op de campus. 

Tot ziens in de praktijk!

Nieuwe medewerker Rowan Dobbe

Mijn naam is Rowan Dobbe, ik ben 22 jaar en woon in het mooie Borne.
Sinds begin juli dit jaar ben ik afgestudeerd aan het Saxion in Enschede. Tijdens de stageperiodes ben ik in aanraking gekomen met meerdere soorten fysiotherapie in zowel eerstelijnspraktijken als in het ziekenhuis. Door deze verschillende stages ben ik erachter gekomen dat mijn interesse ligt bij orthopedisch gerelateerde klachten. Daarnaast vind ik het een leuke uitdaging om sporters te begeleiden, met of zonder blessure.

Sinds anderhalf jaar werk ik samen met voetbalvereniging BVV Borne, hier begeleid ik spelers van het eerste elftal. Deze begeleiding bestaat uit het voorkomen en behandelen van sportblessures en op wedstrijddagen komt hier een stuk sportverzorging bij kijken. Bij deze club heb ik zelf ook een aantal jaren in het eerste elftal mogen voetballen. Tegenwoordig probeer ik fit te blijven door hard te lopen en mountainbike ik graag door de bossen met vrienden.

Vanaf september ben ik een aantal dagen in de week aanwezig op de locatie CLUB LIFE in Hengelo en daarnaast zal ik een inloopspreekuur gaan houden in samenwerking met BVV Borne. Ik kijk ernaar uit om jullie te mogen ontvangen in de praktijk!

Is een bikefit van meerwaarde bij fietsblessures?

Bij een bikefit of fietspositie-analyse wordt regelmatig gedacht aan optimalisatie van de positie ter prestatieverbetering bijvoorbeeld door het verbeteren van de aerodynamica of het creëren van een positie waarbij het lichaam efficiënter kracht kan leveren. Dit is inderdaad vaak het doel van fietsers zonder fysieke klachten of wedstrijdrijders. Een bikefit kan echter van grote meerwaarde zijn voor de fietser met fysieke klachten of blessures. Vaak kan een deel van de oorzaak of het aanhouden van de klachten gezocht worden in de huidige positie op de fiets. Ruime verbetering van klachten kan volgen door de fietspositie te optimaliseren, afgestemd op de ervaren klachten en de fysieke mogelijkheden van het individu.  

Veelvoorkomende klachten tijdens of na het fietsen zijn de pijnklachten aan het zitvlak, lage-rugklachten, nek/schouderklachten en knieklachten. Om deze klachten effectief aan te pakken is een uitgebreid fysiek onderzoek van groot belang;  tijdens het onderzoek krijgen we onder andere inzicht in de mobiliteit van gewrichten, flexibiliteit van de spieren en de stabiliteit tijdens bewegen. Alleen met deze informatie in het achterhoofd is het mogelijk om aan een fietspositie te werken die is afgestemd op de fysieke mogelijkheden van het individu, daarbij specifiek rekening houdend met de huidige fysieke klachten en eventuele blessures in het verleden. Vanwege de noodzaak om een uitgebreide fysieke analyse te maken is een bikefitter met een achtergrond als fysiotherapeut bij uitstek geschikt om een fietser met fysieke klachten/blessures te helpen. Afhankelijk van de klachten worden vaak een aantal specifieke oefeningen geïnstrueerd om thuis mee aan de slag te gaan. Deze oefeningen zijn vaak gericht op het verbeteren van mobiliteit, flexibiliteit en spierkracht of ter verbetering van beweegpatronen.

Bovengenoemde werkwijze hanteren wij bij elke bikefit. Ervaar je klachten tijdens het fietsen en wil je hier mee aan de slag? Neem gerust contact met ons op, we bespreken graag van te voren je klachten en het uiteindelijke doel, zodoende kunnen we bepalen of een bikefit de beste oplossing is. Direct een afspraak inplannen kan natuurlijk ook, bel naar 053-7676020 of vul het afspraakformulier op de website in.

Aangepaste openingstijden 10,11 en 12 mei

Vanwege de batavierenrace zal de praktijk komende zaterdag gesloten zijn. Door de batavierenrace zal tevens de fitness gesloten zijn vanaf 18:00 vrijdag 10 mei. Zaterdag 11 en zondag 12 mei zal de fitness volledig gesloten zijn. Vanaf maandag zullen we weer volgens de reguliere tijden open zijn.