Nieuws

Consult op afstand: het werkt zo!

Wij zijn dan wel dicht, onze locaties gesloten, dat betekent niet dat we niet open zijn voor consulten. Op afstand. Via telefoon of videobellen. Maar toch dichtbij. Eén op één. Persoonlijk. Zodat we u kunnen blijven ondersteunen. 

Tegelijk is het natuurlijk wel allemaal nieuw, een consult op afstand. Daarom deze nadere kennismaking.

Physitrack

Ons consult op afstand, digitaal dus, loopt via het programma Physitrack. Dat programma is via de webbrowser te gebruiken voor desktop, en via mobiele applicaties voor IOS en Android.

Al onze therapeuten zijn thuis op Physitrack en dus in staat om u zo goed mogelijk te (blijven) ondersteunen. Zo kunnen zij u met Physitrack voorzien van persoonlijke oefenschema’s, u voorlichting geven, u vragenlijsten opsturen en met u communiceren via videobellen.

Als uw fysiotherapeut al een oefenschema of voorlichtingsmateriaal voor u gemaakt heeft, dan wordt er automatisch een e-mail met een toegangscode naar uw persoonlijke e-mailadres toegestuurd.

Consult op afstand: zo werkt het!

Elk consult op afstand begint met inbellen, met videobellen via Physitrack. Als het om een eerste consult gaat, dan krijgt u eerst een aantal vragen over uw klacht(en). Daarna begint het onderzoek. Uw therapeut zegt u wat u moet doen en kijkt met u mee om een zo duidelijk mogelijk inzicht te krijgen in uw klacht(en). Op basis daarvan stelt uw therapeut de diagnose en kan de behandeling beginnen.

De behandeling kan bestaan uit adviezen en uit oefeningen, waarmee u thuis aan de slag kunt. Om ervoor te zorgen dat u dat zo goed en dus zo effectief mogelijk doet, krijgt u via Physitrack van elke oefening een filmpje met uitleg.

Consult op afstand: vergoeding

Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt het gedeclareerd uit uw pakket. Bent u alleen basis verzekerd, dan betaalt u volgens de reguliere tarieven.

Consult op afstand: afspraak maken

Een afspraak voor een consult op afstand maakt u net zoals u altijd al een afspraak maakte: gewoon per telefoon of e-mail dus.
Het is daarbij het handigst om  rechtstreeks uw eigen therapeut te benaderen. Via zijn of haar werkmailadres. Dat vindt u op de teampagina op onze website. Maar het kan en mag ook via 053 – 7676020 en 074 – 7676090 of info@topvormtwente.nl.

Update 19-03 betreffende het Corona virus.

Beste patiënten en volgers,

Naar aanleiding van veel gestelde vragen hierbij een praktijkupdate met betrekking tot het Coronavirus!

Allereerst enorm bedankt voor alle steun en begrip die wij tot op heden hebben mogen ontvangen.

Als Topvorm Twente staan wij voor de onmogelijke taak om een keuze te maken tussen persoonlijke en maatschappelijke belangen. Een overweging waarbij ethische én medische normen en waarden worden afgewogen. De keuze van elk individu, zowel patiënt als therapeut, wordt hierin gerespecteerd.

Onze locaties op de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool Enschede zijn als onderdeel van het landelijke onderwijssysteem tijdelijk gesloten. Ook zijn de locaties Training Center Twente en CLUB LIFE in Hengelo als sport/fitness faciliteiten tijdelijk gesloten. Hierop hebben wij als praktijk kunnen schakelen met Workspace4you door een tijdelijke locatie te openen in de Performance Factory in Enschede. Hier zijn wij open voor de hoogstnoodzakelijke individuele gevallen waarbij een behandeling niet kan wachten tot 6 april.

Daarnaast zullen wij onze patiënten in de vorm van ‘Fysiotherapie op afstand’ blijven voorzien in zorg. U kunt gebruik maken van behandeling op afstand d.m.v. telefonisch consult of beeldbellen. Op deze manier bieden wij u de mogelijkheid om voorzien te worden in behandelbeleid en fysieke thuisondersteuning (oefen- en trainingsschema’s).

Als paramedici willen wij uiteraard onze verantwoordelijkheid nemen en zorg bieden waar noodzakelijk en mogelijk is. Een ieders gezondheid mag daarbij natuurlijk niet in het geding komen. Daarom volgen wij de voorzorgsmaatregelen zoals die door het RIVM zijn opgesteld.

Weliswaar op afstand op dit moment, vertrouwen wij erop dat u ons bereikt wanneer nodig.

053-7676020
info@topvormtwente.nl

Groeten Team Topvorm

Update 17-03 betreffende het Corona virus De praktijk op de Universiteit Twente sluit morgen vanaf 12:00.

Gezien de huidige ontwikkelingen zien wij ons genoodzaakt onze verantwoordelijkheid te nemen voor uw en onze gezondheid. Wij zullen vanaf woensdagmiddag 18-03 om 12:00 de praktijk volledig gaan sluiten voor fysieke behandelingen van onze patiënten. Hierdoor zullen alle geplande afspraken volledig komen te vervallen vanaf 12:00. In de ochtend zullen wij de geplande consulten door laten gaan en overleggen hoe u verder te helpen.

Wij zullen proberen een ieder persoonlijk te benaderen maar kunnen dit niet volledig garanderen. Mogelijk dat we u op afstand middels een telefonisch consult verder kunnen helpen in uw revalidatie. Daarover meer informatie via onze site https://topvormtwente.nl/consulten-op-afstand/. Wij zullen daarvoor en voor overige vragen uiteraard bereikbaar zijn. Mocht u toch een fysiek consult nodig hebben zijn we bezig om op een externe locatie u te kunnen onderzoeken. Dit geldt voor acute klachten, indien u vastloopt in uw revalidatie en in grote lijnen om de huisartsenzorg te ontlasten.

We hopen op uw begrip in deze, ook voor ons, zeer ongewone situatie.

Hopelijk weer tot snel, in goede gezondheid!

Namens het hele team van Topvorm Twente

Nieuwe update betreffende het Coronavirus 16-03-2020 11:45

Beste Patiënten,

We hebben als praktijk te maken met uitzonderlijke omstandigheden die nog niemand van ons heeft meegemaakt. Als gevolg van de maatregelen die gisteren door de overheid zijn genomen, tijdens de persconferentie van gisteren 17:30 uur, zijn wij per vandaag gesloten op onze locaties CLUB
LIFE in Hengelo en het Training Center Twente (TCT, Performance Factory Polaroid) in Enschede. Vanaf morgen zal ook onze locatie op de Saxion Hogeschool in Enschede gesloten zijn. 

Onze locatie Universiteit Twente op het sportcentrum is op dit moment nog wel geopend. Afspraken fysiotherapie gaan gewoon door. Wij zorgen ervoor dat alle gezondheidsmaatregelen nageleefd worden die door het RIVM naar buiten zijn gebracht.
Als u de praktijk bezoekt dient u rekening te houden met:

 • Heeft u koorts, luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid of longontsteking dan vragen we u niet naar de praktijk te komen maar eerst contact met ons ofwel uw eigen huisarts op te nemen.
 • Was zeer regelmatig uw handen.
 • Schud geen handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoeken, gooi deze na gebruik direct weg

Heeft u vragen neem dan contact met ons op, 053-7676020, info@topvormtwente.nl

Wij houden jullie op de hoogte over de ontwikkelingen binnen onze praktijk en iedereen gezondheid toegewenst.

Namens het hele team van Topvorm Twente

Update: praktijk UT blijft open maar met aangepaste tijden i.v.m. coronavirus. Andere locaties zijn geopend op de gebruikelijke tijden.

Vanwege de adviezen van het RIVM willen we graag deze informatie delen.

Onze locaties zijn op dit moment nog geopend. Vanwege de maatregelen van de Universiteit Twente zal de praktijk op het sportcentrum geopend zijn van 08:00-17:00 en zal er een aparte trainingsruimte gecreëerd worden om uw revalidatie voort te zetten. Onze andere locaties zullen geopend zijn op de gebruikelijke tijden. Mocht het beleid van het RIVM veranderen zullen wij hierop anticiperen.

Waar dient u rekening mee te houden als u de praktijk bezoekt:

 • Heeft u koorts, luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid of longontsteking dan vragen we u niet naar de praktijk te komen maar eerst contact met ons ofwel uw eigen huisarts op te nemen.
 • Was zeer regelmatig uw handen.
 • Schud geen handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoeken, gooi deze na gebruik direct weg.

Heeft u vragen neem dan contact met ons op, 053-7676020, info@topvormtwente.nl

Clinic blessurepreventie Topvorm Twente, Where Science meets the Runner

Lesley en Ynze hebben de smaak te pakken! Aanstaande maandag staat er al weer een clinic op het programma, wederom in samenwerking met de Enschede Marathon. Vorig jaar was het ‘Where science meets the runner’ symposium een groot succes. Presentaties van vooraanstaande wetenschappers werden afgewisseld met praktische clinics. Door de vele
positieve reacties van vorig jaar is besloten hier dit jaar een vervolg aan te geven. Op maandag 10 februari zullen tussen 17:30 en 18:30 clinics worden gegeven, deze gaan vooraf aan het symposium. Marti ten Kate en Ingrid Prigge begeleiden de hardloopclinic op de UTrack, Barbara Kerkhof geeft een workshop sportfotografie en Lesley en Ynze begeleiden de clinic blessurepreventie voor hardlopers. Na de clinics verplaatst men zich naar de Waaijer, waar vanaf 19.00 presentaties worden gegeven over onder andere hardlooptechniek, omgang met data uit sporthorloges en over het belang van slaap op onze prestaties.

Een ideale mogelijkheid om je te verdiepen in de wetenschap achter je looptraining, maar ook om gezellig bij te praten met je medelopers. Aanmelden voor het symposium is nog mogelijk via https://www.enschedemarathon.nl/congres-where-science-meets-the-runner/. De blessurepreventie clinic is helaas al vol, maar bij de andere clinics is nog ruimte! Ook inschrijven zonder deelname aan een clinic is mogelijk. Het belooft weer een hele mooie avond te worden!

We zien je graag op maandag 10 februari!

Knieklachten tijdens het hardlopen?

De afgelopen jaren zijn er studies uitgevoerd waarbij het effect van looptechniek “her-training” op afname van pijnklachten is onderzocht. Op basis van deze studies wordt aangenomen dat bepaalde veranderingen in de looptechniek leiden tot vermindering van belasting in en rondom het kniegewricht, wat in de meeste gevallen ook resulteert in vermindering van pijnklachten. In het hiervoor genoemde voorbeeld is getracht het inzakken van het bekken en bovenbeen tegen te gaan door middel van techniek aanwijzingen, met als gevolg verminderde compressie tussen de knieschijf en het bovenbeen en minder pijnklachten tijdens het hardlopen. Looptechniek her-training wordt als behandeling van hardloopblessures in toenemende mate toegepast, vaak in combinatie met spierkrachttraining van de bovenbeenspieren, echter is nog niet bekend wat de meest effectieve strategieën zijn om hardlooptechniek her-training toe te passen. Momenteel worden hier studies naar gedaan, waarin Topvorm Twente ook een belangrijke rol speelt. 

Binnen Topvorm Twente worden ter preventie en behandeling van blessures verschillende looptechniek strategieën toegepast, afhankelijk van het type blessure en de doelen van de cliënt. Deze individuele aanpak is van groot belang aangezien aanpassingen aan de looptechniek per persoon en per blessure een verschillend effect kunnen hebben. In alle gevallen wordt vooraf een analyse gemaakt door middel van camerabeelden, eventueel met behulp van een bewegingssensor. Deze combinatie resulteert in betrouwbare data om de looptechniek te analyseren en dient als uitgangspunt om eventuele aanpassingen te maken. De fysiotherapeut zal je deze data volledig toelichten en een advies geven betreffende eventuele benodigde aanpassingen. De aanpassingen aan de looptechniek worden na verloop van tijd weer geëvalueerd en waar nodig aangepast. 

Ervaar je (knie)klachten tijdens het hardlopen waar je zelf niet van af komt? Of heb je twijfels of je looptechniek invloed heeft op je pijnklachten? Schroom niet om contact op te nemen, we helpen je graag verder. Binnen Topvorm Twente zijn Lesley Smit en Ynze Keulstra gespecialiseerd op het gebied van hardloopblessures en loopanalyses. Een afspraak maken kan gemakkelijk via het contactformulier op de website of telefonisch naar 053-7676020.

Knieklachten behoren tot de meest voorkomende blessures bij hardlopers. Vooral klachten rondom de knieschijf (patellofemorale pijnklachten), de buitenzijde van de knie (runners knee) en aan de kniepees (patella tendinopathie) zijn veelvoorkomend. Hardlopers met knieklachten zijn in de praktijk vaak gebaat bij subtiele aanpassingen van de hardlooptechniek. Dit heeft te maken met de associatie tussen biomechanische factoren van de looptechniek en het ontstaan en beloop van knieblessures. Een voorbeeld is de toegenomen kans op patellofemorale pijnklachten bij het inzakken van het bekken en bovenbeen tijdens de standfase, uit prospectief onderzoek is gebleken dat dit in bepaalde situaties geassocieerd kan worden met het ontstaan van pijnklachten rondom de knieschijf.  

Vacature psychosomatisch fysiotherapeut(e)

Ben jij de psychosomatisch fysiotherapeut die ons team wil komen versterken?

Wij zijn op zoek naar een ondernemende, innovatieve en sportief ingestelde psychosomatisch fysiotherapeut (of in opleiding) om ons team te versterken. Wij verwachten van onze nieuwe collega dat deze communicatief sterk is en in staat is om goed samen te werken met collegae, huisartsen en medisch specialisten.

De werkdagen en –tijden worden in overleg vastgesteld. De vacature betreft 14 uur per week met uitbreidingsmogelijkheden.

Topvorm Twente is een dynamische praktijk die vooral gericht is op de actieve patiënt. Met een team van 14 fysiotherapeuten bieden wij algemene fysiotherapie, sportfysiotherapie en manuele therapie. De praktijk met 4 vestigingen, in Enschede (Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, The Gallery en Performance Factory) en een dependance in Hengelo (CLUB-LIFE), staat bekend om zijn kwaliteit, en samenwerking met verwijzers en specialisten. Wij doen er alles aan om onze patiënten, op een verantwoorde manier, zo snel mogelijk in topvorm te krijgen én te houden.

Voor onze interprofessionele aanpak is een psychosomatisch fysiotherapeut nog de gemiste specialisatie.

Profiel:

Wat kan je van ons verwachten:

 • Een gezellig team van 14 fysiotherapeuten én 2 front- en backoffice medewerksters, met verschillende specialisaties die kennis willen delen en samen willen werken.
 • Een gevarieerd patiënten aanbod, (sport)gerelateerde revalidatie, chronisch pijn patiënten,CANS-klachten, hoofdpijnklachten, ademhalingsproblematiek en arbeid gerelateerde klachten (fysiek en mentaal).
 • Een korte lijn met de verwijzers.
 • Mogelijkheid om multidisciplinaire activiteiten op te zetten.
 • Een ondernemende organisatie waarbij de patiënt centraal en de kwaliteit van behandelen hoog in het vaandel staat.
 • Mogelijkheden je verder te ontwikkelen binnen het vakgebied.

Wat verwachten we van jou:

 • Geregistreerd fysiotherapeut die de master psychosomatiek heeft afgerond of in de laatste fase van de opleiding zit.
 • Zowel zelfstandig als in interprofessioneel teamverband kunnen werken.
 • Je herkent jezelf als een ondernemend persoon, proactief en communicatief vaardig met zowel patiënten, collegae fysiotherapeuten, artsen als externe stakeholders.

Past deze profielschets bij jou en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging?
Stuur een mail met cv naar niki@topvormtwente.nl of johan@topvormtwente.nl.

Nieuwe locatie TCT Performance Factory

Per 9-10-2019 hebben wij met veel trots onze praktijklocaties uitgebreid!

Onze nieuwe locatie is gevestigd in de Performance Factory gebouw Oost in Enschede aan de Hoge Bothofstraat 49, in samenwerking met Training Center Twente. De locatie biedt onze patiënten een ruime, moderne trainingsfaciliteit op een centraal gelegen en goed bereikbare locatie.

De locatie sluit perfect aan bij onze visie op sportgerichte revalidatie, met de hoge kwaliteit van fysiotherapeutische zorg die ieder van ons gewend is.

Onze collega Bas van der Meij zal hier werkzaam zijn op maandag van 17:00 tot 21:00 en woensdag van 13:30 tot 21:00.

Fietstraining in het winterseizoen? Overweeg een bikefit!

De zomervakantie is net achter de rug en richting het najaar zijn er nog voldoende mooie dagen om buiten op de fiets te stappen, echter wordt het ook weer tijd om op het winterseizoen voor te bereiden. Velen zullen de stap naar de mountainbike of de crossfiets maken, maar binnen fietsen op een indoor-trainer wint ook aan populariteit, vooral met de opkomst van virtual reality software als Zwift. Ongeacht je meer van het binnen of buiten fietsen bent, de winterperiode brengt vaak ander type trainingen met zich mee dan in de zomerperiode. Veel fietsers kiezen er bijvoorbeeld voor om juist in de winter kortere, intensievere trainingen te doen in verband met de weersomstandigheden of de vroeg invallende duisternis. Ook kan je in een uurtje tijd al goed vermoeid raken van een stevige training op een indoor trainer. Naast kortere, intensievere trainingen is de winterperiode ook een uitermate geschikte periode om krachttraining op de fiets te doen. Voorbeelden hiervan zijn heuveltrainingen en trainingen op een lage cadans, deze kunnen zowel buiten als binnen heel goed in korte tijd worden voltooid. 

Door de andere invulling van de wintertrainingen wordt het lichaam ook anders belast. Het interval karakter van mountainbiken en crossen kan een stevige belasting zijn voor de spieren, pezen en gewrichten. Aan de andere kant kan bij het indoor fietsen juist het continue fietsen op een (hogere) weerstand ook een stevige prikkel zijn voor het lichaam. In veel gevallen juist een gewenste prikkel is, echter kan dit ook net iets te veel van het goede worden, met als gevolg toename van blessurerisico. Trainen op een gebalanceerd trainingsschema is van groot belang, maar ook andere factoren kunnen invloed hebben om het blessurerisico zo klein mogelijk te houden.

Een goede positie op de fiets kan bijvoorbeeld enorm veel invloed hebben op de belasting van de gewrichten. Wanneer veel vermogen moet worden geleverd is het van belang dat deze structuren op een juiste manier worden belast. Zo kan een langdurige zitpositie vooral bij indoor-fietsen veel invloed hebben op de rug en het zitvlak, vaak leidend tot stijfheid en gevoeligheid in de rug en vervelende drukplekken op het zitvlak. Of door langdurig in het zadel te blijven tijdens krachtblokken kan belasting op de knieën en voeten toenemen, wanneer dit te snel wordt opgebouwd vaak met pijnklachten tot gevolg. Middels een bikefit wordt geprobeerd je zo goed mogelijk op de fiets te positioneren, hierbij wordt vooral gelet op de verdeling van het lichaamsgewicht op de fiets. Ook spelen bepaalde gewrichtshoeken een belangrijke rol op de belasting van spieren, pezen en gewrichten. Tijdens een bikefit wordt dit allemaal geanalyseerd middels camerabeelden en waar nodig aangepast. Centraal staat het creëren van een zo comfortabel mogelijke positie, maar ook afname of preventie van blessures is een doel. Eventueel worden extra oefeningen meegegeven, meestal gericht op toename van beweeglijkheid van spieren en gewrichten, of op het creëren van extra stabiliteit op en naast de fiets. Vanuit onze achtergrond als fysiotherapeut zijn wij bij uitstek geschikt om een goede inschatting te maken van een blessure of eventuele risicofactoren en hierop adequaat een bikefit of een begeleidingstraject op te baseren. 

Wil je graag een bikefit inplannen ter voorbereiding op het winterseizoen? Of fiets je momenteel met klachten waar je nog niet van af komt? Neem gerust eens contact met ons op, we bespreken graag de opties. Contact opnemen kan middels het contactformulier op de website of door telefonisch op 053-7676020.