Nieuws

Is een bikefit van meerwaarde bij fietsblessures?

Bij een bikefit of fietspositie-analyse wordt regelmatig gedacht aan optimalisatie van de positie ter prestatieverbetering bijvoorbeeld door het verbeteren van de aerodynamica of het creëren van een positie waarbij het lichaam efficiënter kracht kan leveren. Dit is inderdaad vaak het doel van fietsers zonder fysieke klachten of wedstrijdrijders. Een bikefit kan echter van grote meerwaarde zijn voor de fietser met fysieke klachten of blessures. Vaak kan een deel van de oorzaak of het aanhouden van de klachten gezocht worden in de huidige positie op de fiets. Ruime verbetering van klachten kan volgen door de fietspositie te optimaliseren, afgestemd op de ervaren klachten en de fysieke mogelijkheden van het individu.  

Veelvoorkomende klachten tijdens of na het fietsen zijn de pijnklachten aan het zitvlak, lage-rugklachten, nek/schouderklachten en knieklachten. Om deze klachten effectief aan te pakken is een uitgebreid fysiek onderzoek van groot belang;  tijdens het onderzoek krijgen we onder andere inzicht in de mobiliteit van gewrichten, flexibiliteit van de spieren en de stabiliteit tijdens bewegen. Alleen met deze informatie in het achterhoofd is het mogelijk om aan een fietspositie te werken die is afgestemd op de fysieke mogelijkheden van het individu, daarbij specifiek rekening houdend met de huidige fysieke klachten en eventuele blessures in het verleden. Vanwege de noodzaak om een uitgebreide fysieke analyse te maken is een bikefitter met een achtergrond als fysiotherapeut bij uitstek geschikt om een fietser met fysieke klachten/blessures te helpen. Afhankelijk van de klachten worden vaak een aantal specifieke oefeningen geïnstrueerd om thuis mee aan de slag te gaan. Deze oefeningen zijn vaak gericht op het verbeteren van mobiliteit, flexibiliteit en spierkracht of ter verbetering van beweegpatronen.

Bovengenoemde werkwijze hanteren wij bij elke bikefit. Ervaar je klachten tijdens het fietsen en wil je hier mee aan de slag? Neem gerust contact met ons op, we bespreken graag van te voren je klachten en het uiteindelijke doel, zodoende kunnen we bepalen of een bikefit de beste oplossing is. Direct een afspraak inplannen kan natuurlijk ook, bel naar 053-7676020 of vul het afspraakformulier op de website in.

Aangepaste openingstijden 10,11 en 12 mei

Vanwege de batavierenrace zal de praktijk komende zaterdag gesloten zijn. Door de batavierenrace zal tevens de fitness gesloten zijn vanaf 18:00 vrijdag 10 mei. Zaterdag 11 en zondag 12 mei zal de fitness volledig gesloten zijn. Vanaf maandag zullen we weer volgens de reguliere tijden open zijn.

Onderzoek binnen de praktijk

Hoe handig zou het voor u zijn om online:

 • Uw afspraak te kunnen maken?
 • Advies te kunnen krijgen over uw klacht?
 • Oefeningen voor uw klachten te kunnen zien?
 • Op de hoogte te blijven van Topvorm Twente?
 • Belangrijke weetjes te kunnen lezen?

Twee studenten fysiotherapie gaan voor hun afstudeerproject onderzoek doen naar wat jullie van Topvorm Twente willen zien op social media.

Hieronder een kort voorstelrondje:

Hallo! Wij zijn Manon Klein Teeselink en Dian Kremer, beide derdejaarsstudent fysiotherapie van Saxion in Enschede en wij zullen de komende tijd geregeld in de praktijk te zien zijn. Manon is 21 jaar oud en komt uit Holten. Dian is 20 jaar oud en komt uit Hardenberg. Wij beginnen vervroegd met ons afstudeerproject omdat we tussen het afstuderen door een stage in Zuid-Afrika zullen lopen.

Op dit moment is het project net van start gegaan. Graag zullen we in de toekomst meer van jullie willen weten met betrekking tot de vragen hierboven. Hou de social media van Topvorm Twente in de gaten om op de hoogte te blijven!

Mocht u vragen, opmerkingen of tips hebben dan horen wij dit graag!

Tot ziens in de praktijk!

Let’s move for a better world!

Van 11 t/m 30 maart 2019 kunnen sporters overal ter wereld, hun krachten bundelen en hun fysieke activiteiten doneren. Met deze uitdaging op basis van MOVEs (de meeteenheid van Technogym voor beweging) kun je je eigen buurtgenoten aanzetten tot een betere levensstijl. Wij als specialisten van bewegen ondersteunen deze campagne evenals het mooie doel dat daaraan gekoppeld is.

Met onze samenwerkingspartners Sportcentrum Universiteit Twente, ROC van Twente en de Vital company willen we zoveel mogelijk beweging gaan creëren bij patiënten, studenten, medewerkers van de Universiteit Twente en iedereen die werkzaam is op het kennispark.
Het is de bedoeling om gezamenlijk zoveel mogelijk MOVEs te verzamelen. MOVE’s verzamel je door de MyWellness app te downloaden (zie flyer hieronder) en een account aan te maken via www.mywellness.com/unitwente. Als deelnemers aan de challenge kan je de fysieke activiteiten in de vorm van MOVEs doneren aan het goede doel. Met het totale aantal MOVEs kunnen we prijzen winnen voor het goede doel en daarnaast proberen we zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel.

Het goede doel is de UT onderzoeksgroep Exo skeleton die voor dwarsleasiepatiënten een exoskelet ontwikkelen en mee willen doen aan de Cybathlon in 2020. Niek de Jonge zal in Zurich de piloot zijn van het exoskelet. Het doel van de Cybathlon 2020 is om het onderzoek naar Exoskelet wereldwijd te promoten en dwarslaesie onder de aandacht te brengen. Naast het sporten en het doneren van de MOVEs is iedere donatie welkom, dit kan via de pagina van het Universiteitsfonds.

Meer informatie via deze link.

 

Optimaliseer je fietspositie voor het wegseizoen!

 

De temperaturen stijgen langzamerhand dus dat kan maar één ding betekenen; het wegseizoen is weer aanstaande! Tijd om de winterfiets weer in te ruilen voor de koersfiets. Wil je optimaal beginnen aan dit seizoen? Overweeg dan eens een fietspositie analyse bij Topvorm Twente. Onder begeleiding van een fysiotherapeut en tevens gecertificeerd bikefitter wordt in een aantal uur tijd de basis gelegd voor een goede positie op de fiets. Een analyse bij Topvorm Twente bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Intake & anamnese
 • Fysieke screening & analyse van bewegen
 • Metingen verschillende lichaamsmaten
 • Afstellen schoenplaatjes
 • Fietspositie analyse met behulp van slowmotion beelden
 • Rapportage van de analyse met eventuele oefeningen per e-mail

In ongeveer 3 uur tijd wordt een volledige fysieke screening gemaakt van het bewegingsapparaat. Op basis van deze uitkomsten werken we naar een comfortabele positie op de fiets die aansluit bij jouw doelen. Meer info over de mogelijkheden? Kijk dan eens op de pagina bikefitting.

‘Where Science Meets The Runner’

Op 4 februari zullen Lesley Smit en Ynze Keulstra namens Topvorm Twente tijdens het symposium ‘Where science
meets the runner’ van de Enschede Marathon een clinic geven over blessurepreventie bij hardlopers.
Het symposium trapt af met presentaties van Arie Willem de Leeuw (Pacing strategieën) en Jasper
Reenalda (Hardlooptechniek en blessures). Daarnaast zullen verschillende clinics worden verzorgd op
en rondom de atletiekbaan van het UT Sportcentrum.

Kom jij ook?

Meld je nu aan: https://www.enschedemarathon.nl/where-science-meets-the-ru…/

Fijne feestdagen

Wij wensen iedereen fijne feestdagen! Namens onze hele team!

Openingstijden:
Maandag 24 december van 08:00-13:00
Dinsdag 25 december 1e kerstdag gesloten
Woensdag 26 december 2e kerstdag gesloten
Donderdag 27 december van 08:00-19:00
Vrijdag 28 december van 08:00-18:00
Zaterdag 29 december van 09:00-12:00
Maandag 31 december 08:00-16:00
Dinsdag 1 januari gesloten
Woensdag 2 januari 08:00-19:00
Donderdag 3 januari 08:00-19:00
Vrijdag 4 januari 08:00-18:00
Zaterdag 5 januari 09:00-12:00

Vanaf maandag 7 januari gelden weer de reguliere openingstijden.

Enquête

 

Wij zijn op zoek naar patiënten en oud patiënten van ons om een korte enquête in te vullen. Voor een afstudeeronderzoek

van Ties Wolterink bij Topvorm Twente willen we inventariseren wat patiënten belangrijk vinden bij het bezoek aan een fysiotherapeut/fysiotherapiepraktijk.

Het invullen zal slechts 5 minuten van uw tijd in beslag nemen.

Enquête: https://saxion.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_0jIWtSNVcYbYcMl

Alvast bedankt voor het invullen!

Nieuwe medewerker Bas van der Meij

Mijn naam is Bas van der Meij, 28 jaar en woonachtig in Hengelo.

Al vanaf het 1e jaar van de opleiding ben ik bekend met de praktijk. In het 1e en 4e jaar heb ik hier mijn stages gevolgd. Mijn afstudeeronderzoek heb ik binnen de praktijk gedaan; onder begeleiding van Mieke Schutten heb ik onderzoek gedaan naar een state of the art revalidatieprotocol na een meniscus repair operatie. Het onderzoek heb ik met veel plezier gedaan en met goed gevolg afgerond.

Na mijn afstuderen ben ik voor waarneming werkzaam geweest bij TMZ Hengelo, gericht op neurologische- en orthopedische revalidatie binnen de geriatrie. Hoewel mijn affiniteit altijd bij (top)sport heeft gelegen, was deze stap een bewuste uitdaging waar ik veel nuttige, bijzondere ervaringen en kennis heb opgedaan.  Het aangaan van uitdagingen en het nieuwsgierig zijn naar nieuwe kennis typeert mij.

De seizoenen ’16 – ’17 en ’17 – ’18 ben ik werkzaam geweest als fysiotherapeut voor de selectie van FC Twente. Het werken met topsporters in een “high stress, high performance” organisatie was uiterst leerzaam. Hier heb ik dan ook de nodige unieke ervaringen opgedaan. Dit komt tot uiting in werkethiek, gedrevenheid en het nastreven van optimale perfomance, bij mezelf en bij mijn patiënten.

Sinds 1 juli heb ik de overstap mogen maken naar Topvorm Twente, de praktijk die voor mij als thuis voelt, waar ik met veel trots nu deel van mag uitmaken.

Ik kijk er naar uit om ieder van jullie te mogen begeleiden, in het bereiken en behouden van Topvorm!