Direct contact 053-7676020

Gescheurde binnenband van de knie

Wat is een gescheurde binnenband van de knie? (Ruptuur ligament collaterale mediale)

Een gescheurde binnenband kan je oplopen door een trauma. Je kan je knie verzwikken naar binnen toe, waardoor de band kan scheuren. Ook kan een klap, bijvoorbeeld van een tegenstander tijdens een voetbalwedstrijd, ervoor zorgen dat de binnenband scheurt.
Op het moment van in- of afscheuren van de binnenband kan het zijn dat je dit voelt. Er is sprake van pijn aan de binnenzijde van de knie, vaak ter hoogte van de gewrichtsspleet of bij de aanhechting op het boven- en onderbeen. Soms kan de knie wat opzwellen en de knie kan stijf aanvoelen.

Symptomen van een gescheurde binnenband van de knie:

  • Pijn in de knie, binnenkant
  • Zwelling
  • Bewegingsbeperking, vaak is de strekking beperkt
  • Instabiliteitsklachten, zoals het door de knie zakken

Tijdens een knietrauma kunnen er meerdere structuren beschadigd raken. Een gescheurde binnenband kan samen worden gezien met een gescheurde voorste kruisband, een gescheurde meniscus en/of een kraakbeenbeschadiging.

Behandeling van een gescheurde binnenband van de knie:

Een gescheurde binnenband wordt vaak conservatief behandeld met behulp van fysiotherapie, mits het een onvolledig gescheurde band betreft. Een volledig afgescheurde band wordt soms geopereerd maar is zelden noodzakelijk, meestal hersteld de binnenband vanzelf. De status van de band is te beoordelen met echografie of een MRI-scan. Hiermee kan bepaald worden of de band volledig gescheurd is of gedeeltelijk. 

Bij een bandletsel van de knie kan het nuttig zijn tijdelijk een brace te dragen. Wij adviseren de Novamed kniebrace.

Maak een afspraak / Make an appointment