Direct contact 053-7676020

Gescheurde achterste kruisband

Wat is een gescheurde achterste kruisband? (Ruptuur ligament posterior cruciate)

In de knie heb je een achterste kruisband. Deze zorgt samen met de voorste kruisband voor de stabiliteit van de knie. Wanneer de achterste kruisband gescheurd is, kan het zijn dat je knie instabiel aan voelt en het kan zijn dat je daardoor het gevoel hebt ‘door je knie te zakken’. De kruisband kan gedeeltelijk of volledig scheuren, dit maakt voor de ernst niet uit. Een knie kan al instabiel worden bij een gedeeltelijk gescheurde kruisband. Is de kruisband volledig gescheurd dan zal de mate van instabiliteit groter zijn.

Een achterste kruisband scheur komt veel minder vaak voor dan de voorste kruisbandscheur. Dit komt door de bouw van de achterste kruisband de richting die de achterste kruisband stabiliseert. De trauma’s waarbij een achterste kruisband scheur het vaakst voorkomt, is het vallen van de fiets of bij een auto ongeluk. 

Symptomen van een achterste kruisband ruptuur:

Acuut:

  • Pijn in de knie
  • Zwelling
  • Bewegingsbeperking
  • Instabiliteitklachten, door de knie zakken

Lange termijn:

  • Pijnklachten, maar op lange termijn kan soms volledig belast worden zonder pijnklachten
  • Instabiliteitklachten, door de knie zakken
  • Bewegingsangst

Tijdens een knietrauma kunnen er meerdere structuren beschadigd raken. Een gescheurde kruisband kan samen worden gezien met een gescheurde binnen- of buitenband, een gescheurde meniscus en/of een kraakbeenbeschadiging. In uitzonderlijke gevallen bij een fors trauma’s, kan ook de voorste kruisband tegelijkertijd scheuren.

Behandeling van een achterste kruisband ruptuur:

Een gescheurde kruisband kan zowel conservatief als operatief verholpen worden. De methode die gekozen wordt zal met name afhankelijk zijn van de sport die je beoefend en van het sportniveau waarna je wilt terugkeren. Zo zal er bij een voetballer of een rugbyer eerder tot operatie overwogen worden dan bij een wielrennen bijvoorbeeld. Dit heeft te maken met de belasting die de knie aan moet kunnen. De kruisband groeit niet vanzelf aan. Wanneer er voor een conservatieve behandeling wordt gekozen betekend dit dat de knie moet stabiliseren zonder voorste kruisband. Of er nu voor een conservatief of operatief beleid wordt gekozen, het is van belang om zo snel mogelijk na het (gedeeltelijk) afscheuren van de voorste kruisband met fysiotherapie te beginnen. Dit omdat spieren de vervelende eigenschap hebben om in korte tijd te verminderen in functie en kracht wanneer ze niet/of zeer weinig gebruikt worden. De knie kan stijf worden waardoor de strekking beperkt kan raken.

Bij een bandletsel van de knie kan het nuttig zijn tijdelijk een brace te dragen. Wij adviseren de Novamed kniebrace. 

Maak een afspraak / Make an appointment