Direct contact 053-7676020

Gescheurde buitenband van de knie

Wat is een gescheurde buitenband? (Ruptuur ligament collaterale laterale)

Een gescheurde buitenband kan je oplopen door een trauma, Je kan je knie verzwikken naar buiten toe, waardoor de band kan scheuren. Ook kan een klap, bijvoorbeeld van een tegenstander tijdens een voetbalwedstrijd, ervoor zorgen dat je buitenband scheurt.
Op het moment van in- of afscheuren van de buitenband kan het zijn dat je dit voelt. Er is sprake van pijn aan de buitenzijde van de knie, vaak ter hoogte van de gewrichtsspleet of bij de aanhechting op het boven- en onderbeen. Soms kan de knie wat opzwellen en de knie kan stijf aanvoelen.

Symptomen van een gescheurde buitenband:

  • Pijn in de knie, aan de buitenkant
  • Zwelling, aan de buitenzijde van de knie
  • Bewegingsbeperking, vaak is de strekking beperkt
  • Instabiliteitklachten, door de knie zakken

Tijdens een knietrauma kunnen er meerdere structuren beschadigd raken. Een gescheurde buitenband kan samen worden gezien met een gescheurde voorste kruisband, een gescheurde meniscus en/of een kraakbeenbeschadiging.

Behandeling van een gescheurde buitenband:

Een gescheurde buitenband wordt vaak conservatief behandeld met behulp van fysiotherapie, mits het onvolledig gescheurde band betreft. Een volledig afgescheurde band wordt soms geopereerd maar is zelden noodzakelijk, meestal hersteld de buitenband vanzelf.
De status van de band is te beoordelen met echografie of met een MRI-scan. Hiermee kan bepaald worden of de band volledig gescheurd is of gedeeltelijk.

Bij een bandletsel van de knie kan het nuttig zijn tijdelijk een brace te dragen. Wij adviseren de Novamed kniebrace.

Maak een afspraak / Make an appointment