Direct contact 053-7676020

Gescheurde voorstekruisband

Wat is een gescheurde voorste kruisband? (Ruptuur ligament anterior cruciate)

In de knie heb je een voorste kruisband zitten. Deze zorgt voor de stabiliteit in je knie, zodat je scheenbeen niet naar voren kan schuiven ten opzichte van je bovenbeen en rotatie in de eindgrens worden tegengehouden.
Een voorste kruisband kan gedeeltelijk of volledig scheuren, dit maakt voor de ernst niet uit. Een knie kan al instabiel worden bij een gedeeltelijk gescheurde kruisband. Is de kruisband volledig gescheurd dan zal de mate van instabiliteit groter zijn.

Letsel aan de voorste kruisband kan op verschillende manieren ontstaan:

 • 1. Door een trauma
  Dit is op te delen in een contact trauma (dus bijvoorbeeld door een botsing met een tegenstander) en een non-contact trauma.
  Deze laatste gebeurd dan vaak door een draai beweging van de knie, wanneer er dus geen tegenstander in de buurt is.
 • 2. Door het te ver strekken of buigen van de knie
  Bij letsel aan de voorste kruisband kan het zijn dat je iets hebt horen of voelen knappen tijdens een trauma, meestal wordt de knie direct gezwollen en is er sprake van instabiliteit in de knie.  Je kan dan het gevoel hebben ‘door de knie te zakken’.

Symptomen van een gescheurde voorstekruisband:

 • Acute pijn in de knie
 • Zwelling
 • Bewegingsbeperking
 • Instabiliteitklachten, door de knie zakken

Lange termijn

 • Pijnklachten, maar op lange termijn kan soms volledig belast worden zonder pijnklachten
 • Instabiliteitklachten, door de knie zakken
 • Bewegingsangst
 • Tijdens een knietrauma kunnen er meerdere structuren beschadigd raken. Een gescheurde kruisband kan samen worden gezien met een gescheurde binnen- of buitenband, een gescheurde meniscus en/of een kraakbeenbeschadiging. In uitzonderlijke gevallen bij een fors trauma kan ook de achterstekruisband tegelijkertijd scheuren.

Behandeling van een gescheurde voorstekruisband:

Een gescheurde kruisband kan zowel conservatief als operatief verholpen worden. De methode die gekozen wordt zal met name afhankelijk zijn van de sport die je beoefend en van het sportniveau waarna je wilt terugkeren. Zo zal er bij een voetballer of een rugbyer eerder een operatie overwogen worden dan bij een wielrenner. Dit heeft te maken met de belasting die de knie aan moet kunnen. Bij contactsporten is het wenden, keren en draaien belangrijk en juist hierbij is de kruisband van essentieel belang.

De kruisband groeit niet vanzelf aan. Wanneer er voor een conservatieve behandeling wordt gekozen betekent dit dat de knie moet stabiliseren zonder voorste kruisband. Of er nu voor een conservatief of operatief beleid wordt gekozen, is het van belang om zo snel mogelijk na het (gedeeltelijk) afscheuren van de voorste kruisband met fysiotherapie te beginnen.
Dit omdat spieren de vervelende eigenschap hebben om in korte tijd te verminderen in functie en kracht wanneer ze niet/of zeer weinig gebruikt worden. Ook kan de knie kan stijf worden waardoor de strekking beperkt kan raken.

Bij een bandletsel van de knie kan het nuttig zijn tijdelijk een brace te dragen. Wij adviseren de Novamed kniebrace.

Maak een afspraak / Make an appointment