Direct contact 053-7676020

Gescheurde meniscus

Wat is een gescheurde meniscus? (Ruptuur mediale/laterale meniscus)

De menisci zijn twee maanvormige schijven in je knie. Je hebt er één aan de binnenzijde (mediale meniscus) en één aan de buitenzijde (laterale meniscus) van de knie. Een meniscus is van een soort kraakbeenachtige structuur die enigszins mee kan bewegen tijdens bewegingen van de knie, vooral tijdens rotaties van de knie. De menisci zijn een soort schokbrekers in de knie.

Bij het verdraaien van de knie of het door de knie zakken kan er een scheur ontstaan in de meniscus. Dit treedt vaak op tijdens een rotatietrauma. Deze blessures ontstaan vaak tijdens sporten, vooral sporten met veel rotatiecomponenten, zoals voetbal, hockey en korfbal. Tijdens het dagelijks leven kan dit ook ontstaan tijdens het verstappen of tijdens een ongeluk.

De meniscus kan ook beschadigd raken door herhaaldelijk dezelfde klap op de meniscus te krijgen. Omdat de meniscus een schokbreker van de knie is komt dit soms voor bij hardlopers die lange afstanden lopen.  

Symptomen van een gescheurde meniscus:

  • Pijn in de knie
  • Zwelling in de knie, is niet altijd aanwezig
  • Bewegingsbeperking, zowel richting buiging als strekking
  • Het ‘op slot schieten’ van de knie
  • Instabiliteitsklachten, door de knie zakken

Tijdens een knietrauma kunnen er meerdere structuren beschadigd raken. Een gescheurde meniscus kan samen worden gezien met een gescheurde binnen- of buitenband, een gescheurde voorste- of achterste kruisband en/of een kraakbeenbeschadiging.

Behandeling van een gescheurde meniscus:

De gescheurde meniscus heeft voor een klein deel, het buitenste 1/3 deel heeft de mogelijkheid om weer te herstellen. Is de scheur te groot of in het andere deel dan herstelt de meniscus niet vanzelf. Er zijn dan twee behandelopties: conservatief of operatief. Conservatief wil zeggen, niet ingrijpen en de spieren proberen sterker te maken zodat die de klappen op de knie kunnen opvangen. Operatief kan er een stukje van de meniscus verwijderd worden waar de scheur zit of de meniscus kan tegenwoordig gehecht worden.

Afhankelijk van de belasting die de knie weer aan moet kunnen, kan er samen met de fysiotherapeut en/of orthopeed een keuze gemaakt worden wat het te volgen beleid is.
Of er nu voor een conservatief of operatief beleid wordt gekozen, het is van belang om de spieren zo goed mogelijk getraind te houden. Dit kan onder begeleiding van een fysiotherapeut. 

Bij een meniscusletsel van de knie kan het nuttig zijn tijdelijk een brace te dragen. Wij adviseren de Novamed kniebrace.

Maak een afspraak / Make an appointment