Direct contact 053-7676020

Slijmbeursontsteking knie

Wat is een slijmbeursontsteking van de knie? (Bursitis prepatellaris)

Een slijmbeurs is een soort stootkussen: een soort platte ballon gevuld met ‘smeer’ voor het kniegewricht. De slijmbeurs (bursa prepatellaris) zit direct voor de knieschijf. Als u op uw knieën zit, zit u daar precies op. Een slijmbeursontsteking (bursitis) ontstaat vaak bij mensen die veel op hun knieën zitten, bijvoorbeeld bij tapijtleggers en stratenmakers. De voortdurende druk op de knie kan irritatie en ontstekingsverschijnselen geven. Ook kunnen de klachten veroorzaakt worden door een trauma, een harde val op de knie. We zien slijmbeursontstekingen daarom ook vaak bij sporten (zoals judo) waarbij men vaak op de knieën valt. Bij een open wond of bij een infectie kan er sprake zijn van een bacteriële infectie in de slijmbeurs ontstaan. Overbelasting door herhaaldelijk dezelfde beweging maken kan uiteindelijk ook tot een slijmbeursontsteking leiden. Er zitten rond de knie meerdere slijmbeurzen die allemaal als een soort stootkussen functioneren. Dit voor krachten van buitenaf of omdat er pezen langs het bot lopen. Tussen het bot en de pezen zit een slijmbeurs om ervoor te zorgen dat de pees goed over het bot loopt.

Symptomen van een slijmbeursontsteking:

  • Pijnklachten tijdens belasten en soms ook in rust
  • Pijnklachten tijdens druk op de knie (op de knieën zitten)
  • Zwelling
  • Roodheid
  • Warmte

Behandeling van een slijmbeursontsteking:

Bij een slijmbeursontsteking is het van belang de slijmbeurs de kans te geven te herstellen, dus is rust belangrijk. Dit betekent als de klachten ontstaan zijn door op de knieën te zitten, minder of niet meer op de knieën te zitten. Daarnaast kan het koelen de klachten en de pijn verminderen. Bij chronische klachten van de slijmbeurs is het van belang dat de gehele keten goed functioneert. Hiermee wordt bedoeld dat er geen sprake is van een verstoorde keten. Denk daarbij aan een beperkte flexibiliteit van omliggende spieren of gewrichten, verhoogde spanning van spieren en verminderde kracht van spieren. De sportfysiotherapeut zal vast moeten stellen of de klachten vanuit de keten ontstaan. Het is dan ook raadzaam om met een chronische slijmbeursontsteking een sportfysiotherapeut te raadplegen.
Bij een chronische slijmbeursontsteking kan er ook gekozen worden voor een corticosteriod injectie. Hierbij wordt de slijmbeurs geïnjecteerd met een ontstekingsremmer. Soms wordt de slijmbeurs daarvoor ook leeggezogen met een naald.

Maak een afspraak / Make an appointment