Direct contact 053-7676020

Kniepees ontsteking (Jumpers knee)

Wat is een ontsteking van de kniepees? (Tendinopathie patellapees, Jumpers knee)

Een kniepeesontsteking wordt ook wel een jumpers knee of springersknie genoemd. Een jumpers knee is een typische overbelastingsblessure die vooral bij sporters voorkomt, die veel moeten springen. Vandaar ook de naam jumpers knee. Typische sporten waarbij veel gesprongen moet worden, zijn basketbal, korfbal, handbal en volleybal. Bij een jumpers knee is de knieschijfpees (patellapees) vlak onder of boven de knieschijf (patella) geïrriteerd. De bovenbeenspier (m. quadriceps femoris) zit aan de bovenzijde van de knieschijf vast middels een pees. Aan de onderzijde zit de knieschijf met een pees vast aan het scheenbeen.

Bij springen ontwikkelt de bovenbeenspier (m. quadriceps femoris) zeer veel kracht. De ontwikkelde kracht komt ook op de kniepees terecht. Bij veel springen, moet de kniepees dus veel krachten verwerken. De kniepees kan hierdoor geïrriteerd raken en reageren met een lokale ontstekingsreactie vlak onder of boven de knieschijf. Slecht schoeisel, plots de trainingsbelasting opvoeren, X- of O-benen en de ondergrond kunnen de belasting op de kniepees verhogen. De blessure komt ook voor bij kinderen en pubers waarbij plots de belasting op de knieschijf toeneemt. Een oorzaak van toenemende belasting kan het fietsen naar de middelbare school zijn, wanneer kinderen dit niet gewend zijn. Meer trainingsarbeid in hogere teams en het ondergaan van een groeispurt. Een instabiliteit in de knie kan ook een oorzaak zijn van een ontsteking van de kniepees, dit kan voorkomen bij een gescheurde voorste- of achterste kruisband. 

Symptomen van een kniepees ontsteking:

  • Pijn vlak onder of boven de knieschijf tijdens of na het sporten
  • In het beginstadium kunnen de pijnklachten verminderen wanneer de pees goed warm is na bijvoorbeeld een goede warming up
  • Zwelling
  • Lokale warmte
  • Roodheid
  • Drukpijn op de pijnlijke plek
  • Ochtendstijfheid
  • Startpijn

Wanneer de kniepees geïrriteerd is, reageert deze met een lokale ontstekingsreactie. In het beginstadium (graad 1) is er vlak na het sporten wat pijn. In een later stadium (graad 2) wanneer de blessure wat ernstiger is geworden is er ook pijn bij aanvang van sporten wat pijn en ook vlak na het sporten. In een nog later stadium (graad 3) is er altijd pijn tijdens inspanning. Bij graad 4 is er constant pijn, zowel in rust als tijdens inspanning. Er zal dan ook sprake zijn van vezels die beschadigd zijn. Vaak is de knieschijfpees drukpijnlijk en is er pijn wanneer het onderbeen tegen weerstand in gestrekt moet worden. Traplopen geeft pijnklachten.

Behandeling van een kniepees ontsteking:

De behandeling bestaat ten eerste uit het nemen van rust (doseren van de belasting), denk daarbij aan de frequentie, de intensiteit en de duur van de training.  Daarnaast zal de belasting tijdens dagelijkse bewegingen geanalyseerd moeten worden.
Training van de bovenbeenspier (m. quadriceps femoris) kan de pijnklachten verminderen. Er zal dan excentrisch moeten worden getraind voor 12 weken achtereen. Daarnaast kunnen lokale behandelingen van de pees de pijnklachten verminderen. Denk aan een lokale massage, koelen, shock wave, een patellabandje. De klachten kunnen ook veroorzaakt worden door een verstoorde keten. Denk daarbij aan een beperkte flexibiliteit van omliggende spieren of gewrichten, verhoogde spanning van spieren en verminderde kracht van spieren. De sportfysiotherapeut zal vast moeten stellen of de klachten vanuit de keten ontstaan. Het is dan ook raadzaam om met een kniepeesontsteking een sportfysiotherapeut te raadplegen.

Bij kniepeesklachten kan het nuttig zijn om tijdelijk een brace te dragen. Wij adviseren de Dunimed patellabrace.

Maak een afspraak / Make an appointment