Direct contact 053-7676020

Lopers knie

Wat is een lopers knie?

Een lopers knie, ook wel runners knee of tractus iliotibialis frictie syndroom genoemd, is een irritatie aan de buitenkant van de knie. Het komt vooral voor bij hardlopers en wielrenners die veel trainen. Ook bij beginnende sporters die verkeerd schoeisel of een verkeerde trainingsopbouw hanteren zijn vatbaar voor een lopers knie.

Aan de buitenzijde van uw bovenbeen loopt een brede pees, de tractus iliotibialis. De pees loopt vanaf uw heupbeen tot vlak onder de zijkant van uw knie. Daar zit de pees vast aan het bovenste stuk van uw scheenbeen. De pees schuift naar voren als u uw been strekt, en naar achteren als u uw been buigt. Daarbij glijdt de pees steeds over de buitenste knieknobbel. Wanneer u een sport doet waarbij u uw knie heel vaak buigt en strekt, kan het daar gaan ‘schuren’.

De pees raakt geïrriteerd of overbelast. We noemen dit ook wel een peesontsteking. Tussen de pees en het bot zit een kleine slijmbeurs. De slijmbeurs of de pees kan ontstoken raken. Een lopers knie kan dus een ontsteking zijn van de kleine slijmbeurs die daar gelokaliseerd is of is een ontsteking van de pees zelf.

Symptomen van een lopers knie:

  • Pijnklachten lokaal aan de buitenzijde van de knie
  • Branderige stekende pijn tijdens inspanning
  • Pijn neemt af tijdens rust, neemt weer toe bij starten sportbelasting
  • Startpijn
  • Mogelijk een lichte zwelling lokaal aan de buitenzijde van de knie

Behandeling van een lopers knie:

De behandeling bestaat ten eerste uit het doseren van de (sport) belasting, denk daarbij aan de frequentie, de intensiteit en de duur van de training.  
Omdat deze klachten veel bij hardlopers voorkomen is de ondergrond waarop getraind wordt en het schoeisel van belang. Tevens moet idealiter de gehele beweegketen in balans zijn. Denk daarbij aan een beperkte flexibiliteit van omliggende spieren of gewrichten, verhoogde spanning van spieren en verminderde kracht van spieren. De sportfysiotherapeut zal vast moeten stellen of de klachten vanuit de keten ontstaan. Het is dan ook raadzaam om met een lopers knie een sportfysiotherapeut te raadplegen.
Daarnaast kunnen lokale behandelingen van de pees of slijmbeurs de pijnklachten verminderen. Denk aan een lokale massage, koelen en shock wave. 

Maak een afspraak / Make an appointment