Wat is een kraakbeenbeschadiging? (Chondropathie)
De botstructuren in de knie worden bedekt met kraakbeen. Kraakbeen heeft een glad en veerkrachtig oppervlak en vormt een de glijlaag van het kniegewricht. Doordat kraakbeen geen bloedvaten of zenuwen bevat is het weefsel dat moeilijk herstelt. Daarnaast geeft beschadiging van kraakbeen geen pijnsignaal. De pijn na een kraakbeenbeschadiging komt van geïrriteerde of beschadigde omliggende structuren rond het kraakbeen.
Aan de uiteinden van de gewrichten bevindt zich kraakbeen dat enkele belangrijke functies heeft:
- Het zorgt voor een oppervlakte dat wrijving tussen botten voorkomt.
- Het kan vervormen zonder te beschadigen.
- Het leidt belastingen van het bovenliggende bot door naar het onderliggende bot.
- Het verzorgt de voeding voor de kraakbeencellen.
Een kraakbeenbeschadiging ontstaat vaak door sportletsel. Maar ook het verwijderen van de meniscus, ontstekingen, reumatische aandoeningen en artrose zijn mogelijke oorzaken. Kraakbeenletsel dat niet wordt behandeld, heeft een grote kans om zich uit te breiden. Er zijn vier fase van kraakbeenbeschadiging.
- 1. Kraakbeen met zachte plekken
- 2. Kraakbeen met kleine scheurtjes
- 3. Kraakbeen met diepe groeven en losse stukken
- 4. Kraakbeen dat geheel kapot is tot op het onderliggende bot.
In de laatste fase zijn alle lagen van het kraakbeen aangetast en kunnen losse stukjes kraakbeen in de knie terecht komen. Die zorgen op hun beurt voor nog grotere beschadigingen aan het kraakbeen.
Symptomen van een kraakbeenletsel van de knie:
- Pijn in de knie
- Zwelling in de hele knie
- Het ‘op slot schieten’ van de knie
- Krakende gevoelens, horen kraken van de knie
- Bewegingsbeperking, vaak is de strekking beperkt
- Instabiliteitklachten, door de knie zakken
Voor het genezen van de beschadiging maakt het een aanzienlijk verschil of het kraakbeen alleen beschadigd is of dat er contact bestaat met het onderliggende bot. Een kraakbeenbeschadiging zal niet herstellen en een beschadiging die ook tot in het bot doorloopt, heeft kans door cellen uit het beenmerg met litteken kraakbeenweefsel te worden opgevuld.
Tijdens een knietrauma kunnen er meerdere structuren beschadigd raken. Een kraakbeenbeschadinging wordt vaak samen gezien met een ander letsel. Denk daarbij aan een gescheurde binnen- of buitenband, een gescheurde voorste/achterste kruisband en/of een gescheurde meniscus.
Behandeling van een kraakbeenletsel van de knie:
Afhankelijk van de grote en de gradaties van het kraakbeenletsel kan worden gekozen voor een operatie van de knie waarbij verschillende methodes worden gehanteerd om het beschadigde kraakbeen te behandelen.
Bij een kraakbeenletsel van de knie kan het nuttig zijn tijdelijk een brace te dragen. Wij adviseren de Novamed kniebrace.