Wat is een gebroken voet? (Fractuur voet)
Een gebroken voet is vaak het gevolg van een trauma tijdens sport of werkzaamheden. Vooral spelsporten veroorzaken vaak deze klachten. Door de impact van een grote kracht kan het bot scheuren of breken. De continuïteit van het bot is dan onderbroken en er ontstaat direct pijnklachten en zwelling. Bij het vermoeden op een breuk (fractuur) consulteer dan direct de huisartsenpost of de Spoed Eisende Hulp (SEH). Het voetgewricht is een complex geheel van verschillende botstructuren die samen met vele banden het gewicht moeten dragen. Door de verschillen in bouw zijn de behandeltechnieken per botstructuur afwijkend.
Er kan sprake zijn van een open breuk als het bot door de huid naar buiten steekt. Er is dan verhoogd risico op infecties. Een breuk kan enkelvoudig zijn maar er kan ook sprake zijn van meerdere breuken of een verbrijzeling van het bot.
Bij herhaaldelijke belasting zoals wat het geval is bij hardlopen of langdurig wandelen kan het bot beschadigd raken door de frequente impact. We spreken dan van een stress fractuur of een vermoeidheidsfractuur.
Symptomen van een gebroken voet:
- Pijn
- Zwelling
- Blauwverkleuring, vaak niet direct maar ontstaat pas een dag later
- Verminderde functie
- Vervorming
- Onvermogen te belasten, kan niet op de voet staan of normaal afwikkelen
Behandeling van een gebroken voet:
Op de röntgenfoto kan goed worden vastgesteld hoe groot het letsel is en of de delen nog goed op elkaar staan. Vaak herstellen deze klachten vanzelf. Een immobilisatieperiode van 6 weken wordt vaak gehanteerd door middel van gips. Bij complexe breuken kan zelfs operatief ingrijpen tot de behandelmogelijkheden behoren.
Om weer volledig te kunnen belasten tijdens sport is het van belang dat het bot weer volledig is aangegroeid om uw gewicht weer te kunnen dragen. Daarnaast moeten uw voet en enkel weer volledig flexibel en sterk zijn. Hiervoor kan fysiotherapie aangewezen zijn maar veel botbreuken herstellen goed vanzelf zonder dat u daarvoor behandeld hoeft te worden.