Direct contact 053-7676020

Mortonse neuralgie

Wat is een mortonse neuralgie?

Bij een Mortonse neuralgie raakt (vaak) een zenuw bekneld tussen de kopjes van de derde en vierde middenvoetsbeentjes (tussen andere middenvoetsbeentjes is ook mogelijk). Zo’n geïrriteerde zenuw kan opzwellen (verdikken) waardoor het bekneld kan gaan zitten tussen de middenvoetsbeentjes. Het probleem ontstaat vaak op op deze plek omdat hier twee zenuwbanen bij elkaar komen, waardoor de kans groter is de de zenuw klemt komt te zitten. Op deze plek is de zenuw ook wat dikker en liggen er meerdere structuren omheen zoals onderhuids vetweefsel en bloedvaten. De middenvoetsbeentjes worden bij elkaar gehouden door een band (ligament), die tevens het dak boven de zenuw vormt. Door het lopen wordt van onderuit met elke stap de verdikte zenuw tegen de band aangeduwd. Dit veroorzaak natuurlijk compressie op de zenuw, en zorgt er voor dat de zenuw gaat irriteren. De oorzaak van deze aandoening kan verschillend zijn. Vaak zorgt een afwijkende voetstand voor beginnende klachten. Een doorgezakte voorvoet is de meest bekende oorzaak. Door de verschillende voetstand in combinatie met bewegen en sportactiviteiten of het gebruik van te strak schoeisel kan ervoor zorgen dat de zenuw geïrriteerd raakt.

Symptomen van een mortonse neuralgie:

  • Acute perioden van pijn in de voorvoet
  • Uitstralende pijn naar de tenen
  • Plotselinge pijn in de voorvoet tijdens sporten of lopen
  • Kramp in de voorvoet
  • Tintelingen in de tenen
  • Zenuwpijn in de voorvoet
  • Schoen uittrekken kan de pijnklachten verminderen
  • Het masseren van de voet kan de pijnklachten verminderen.

Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller en houden de klachten langer aan. Masseren heeft op dit moment weinig effect meer. Wanneer de klachten chronisch worden is het onmogelijk om nog schoenen te dragen doordat de zenuwen verdikt zijn.

Behandeling mortonse neuralgie:

Als eerste dient het looppatroon geanalyseerd te worden. Vervolgens is het mogelijk om aangepast schoeisel te dragen of druk verminderende zolen te gebruiken. Bij chronische klachten is een injectie ook een behandelmethode. Er wordt dan een ontstekingsremmend middel ingespoten, vaak heeft dit een kortdurend effect, een paar weken maar in sommige gevallen is het effect ook langdurig en blijven de pijnklachten geheel weg. De injectie wordt ook weleens gebruikt om de diagnose te kunnen stellen, wanneer de klachten en symptomen volledig verdwijnen na de injectie is het duidelijk dat de klachten door de geknelde zenuw ontstaan. Wanneer de klachten te heftig zijn en de injectie geen blijvend effect kan een operatie een behandelmogelijkheid zijn. Tijdens de operatie wordt de verdikking van de zenuw verwijderd (neuroom) waardoor er weer ruimte ontstaat en de pijnklachten verdwijnen. Blijvende doofheid in de voorvoet en tenen kan op korte termijn optreden. In sommige gevallen kan dit zelfs blijvend zijn.

Maak een afspraak / Make an appointment