Direct contact 053-7676020

Fractuur

Herstel van een fractuur

Het skelet is het frame voor het menselijk lichaam. Het beschermd tevens de inwendige organen zoals je longen, hart en hersenen. Naast de harde botstructuren heeft het skelet peesstructuren en spieren nodig om te kunnen bewegen. Afhankelijk van de plaats en functie van de botten, hebben ze verschillende eigenschappen. Veel belasting op je benen zorgt voor stevigere botten in de benen en heupen. Een bot kan door belasting zich aanpassen aan een veranderde situatie. Wanneer er door een traumamoment een breuk optreedt, zorgt reparatieweefsel ervoor dat je meestal na zes- tot acht weken het lichaamsdeel weer kunt belasten.

Tijdens de ontstekingsfase kan er vanuit het botmerg een sterke bloeding optreden door de breuk. Het bloed vloeit naar omliggende weefsels, hierdoor ontstaat er zwelling en eventueel verkleuring. Na een paar uur gaat het bloed rondom de breuk stollen en vormt het een laagje rond de breuk die de herstelprocessen in gang zet. De duur van de ontstekingsfase is afhankelijk van de grootte van de beschadiging en duurt naar schatting 2 tot 5 dagen.

In de proliferatiefase vinden er processen plaats die er voor zorgen dat de botdelen weer met elkaar verbonden worden. Al na 2 dagen vind er een ingroei van kleine bloedvaatjes rondom de breuk plaats, die zorgen ervoor dat er fibroblasten, osteoblasten en chrondroblasten naar de breuk getransporteerd kunnen worden. Samen zorgen deze stofjes voor nieuw botweefsel, genaamd callus. Callus vormt een kraakbeenachtige structuur rondom de breuk, om de breuk te stabiliseren en te verstevigen. De callusvorming is sterk genoeg, maar nog beduidend minder sterk dan echt botweefsel.
Hersteltijden variëren van enkele weken tot enige maanden, maar vaak kan bij een enkelvoudige breuk na een week of zes weer zonder gips worden belast.

Tijdens de organisatiefase/remoddeleringsfase verbeend het zachtere callus tot het hardere botweefsel. Kalkdeeltjes zullen gevormd worden, en het overtollige callusweefsel zal in verloop van tijd verdwijnen. De botdelen zullen weer voorzien worden van een sterke laag kalk. Afhankelijk van de soort breuk kan er een revalidatietijd gekoppeld worden aan het herstel. Naast het genezen van de breuk, dient men ook rekening te houden met verminderen van spieractiviteit door het dragen van gips. Voordat sportdeelname mogelijk is dienen de spieren genoeg kracht te hebben.

Maak een afspraak / Make an appointment