Direct contact 053-7676020

Gebroken vinger

Wat is een gebroken vinger? (Fractuur vinger)

Een gebroken vinger is vaak het gevolg van een trauma tijdens sport of werkzaamheden. Vooral contact- en balsporten veroorzaken vaak deze klachten. Door de impact van een grote kracht kan het bot scheuren of breken. De continuïteit van het bot is dan onderbroken en er ontstaan direct pijnklachten en zwelling. Bij het vermoeden op een breuk (fractuur) consulteer dan direct de huisartsenpost of de Spoed Eisende Hulp (SEH).

Er kan sprake zijn van een open breuk als het bot door de huid naar buiten steekt. Er is dan verhoogd risico op infecties. Een breuk kan enkelvoudig zijn maar er kan ook sprake zijn van meerdere breuken of een verbrijzeling van het bot. Dit komt in het algemeen bij de vingers alleen bij grote trauma’s voor.

Symptomen van een gebroken vinger:

  • Pijn
  • Zwelling
  • Blauwverkleuring, vaak niet direct maar ontstaat pas een dag later
  • Verminderde functie, buigen en strekken van de vinger
  • Vervorming
  • Onvermogen te belasten

Behandeling van een gebroken vinger:

Op de röntgenfoto kan goed worden vastgesteld hoe groot het letsel is en of de delen nog goed op elkaar staan. Het kan zijn dat uw vinger goed gezet moet worden. Door eraan te trekken probeert de arts de vinger weer goed te plaatsen. Daarna heeft de vinger vooral rust nodig om weer volledig te herstellen. De vinger wordt vaak 3 weken gefixeerd, mogelijk met een spalk of gips. Complexe botbreuken zullen in sommige gevallen direct worden geopereerd.

Om weer volledig tot kunnen belasten tijdens sport is het van belang dat de vinger weer volledig flexibel en sterk is. Wanneer u weer start met het beoefenen van sport kan het raadzaam zijn om de vingers aan elkaar te tapen, dan wordt de vinger ernaast als spalk gebruikt. De duim kan ook ingetapet worden maar deze methode is complexer.

Vaak herstellen deze klachten vanzelf. Mocht u nog bewegingsbeperkingen en/of pijnklachten ondervinden kan het raadzaam zijn een fysiotherapeut te consulteren. 

Bij een klacht aan je vinger kan het prettig zijn om tijdelijk een stabiliserende en beschermende brace te dragen. Wij adviseren de Dunimed vingerspalk.

Maak een afspraak / Make an appointment