Direct contact 053-7676020

Triggerfinger

Wat is een triggerfinger?

Er ontstaat een zwelling van de pees ver van de peesschede. De peesschede is een bandje die ervoor zorgt dat de spieren strak tegen het bot aanliggen, zodat bewegen van het bot mogelijk is. Een pees loopt als het ware door een tunnel onder de peesschede door. Bij een triggerfinger is de pees dermate verdikt, dat de ruimte van de peestunnel te klein is voor de omvang van de pees. Een verdikking zorgt ervoor dat de pees niet meer soepel glijdt. Hierdoor ontstaat het zogenaamde triggering. De pees blijft hangen waardoor buigen en strekken moeilijk verloopt. In ernstige gevallen staat de vinger in gebogen stand en is strekken niet actief mogelijk. Een triggervinger kan ontstaan na een zware inspanning, maar in veel gevallen is de oorzaak niet te achterhalen. Voorafgaand aan de symptomen van de triggervinger is er altijd sprake geweest van een ontsteking van de peesschede . Vaak is het zo dat u zich niet meldt bij de kliniek ten tijde van de ontsteking. Door het ontzien van de vinger is de ontsteking vaak tot rust gekomen en heeft u een relatief pijnloze triggervinger.. De buigpees kan daardoor niet soepel meer bewegen waardoor u uw vinger niet makkelijk kunt strekken. Tevens staat vast dat een Triggervinger vaker voorkomt bij mensen met reuma en suikerziekte (diabetes).

Symptomen van een triggerfinger:

  • Ontsteking (zonder infectie) van de peesschede
  • Pijn bij bewegen vinger
  • Knappen of krakend gevoel bij bewegen van de vinger
  • Zichtbare vergroeiing pees in de hand
  • Moeite met strekken en buigen vinger
  • Gebogen vingerstand

Behandeling van een triggerfinger

In het beginstadium is het noodzakelijk om de ontsteking te stoppen door medicatie of een injectie. Vervolgens kan er gekozen worden om een spalk te dragen om de vergroeiing en veranderede positie van de vinger tegen te gaan. Met fysiotherapie probeer je de aangedane vinger zo mobiel mogelijk te houden. In een gevorderd stadium kan er ook gekozen worden voor een operatie om de vinger weer in zijn normale positie te krijgen en beperking tijdens bewegen weg te nemen.

Bij een klacht aan je vinger kan het prettig zijn om tijdelijk een stabiliserende en beschermende brace te dragen. Wij adviseren de Dunimed vingerspalk.

Maak een afspraak / Make an appointment