Wat is een schouderluxatie?
Door een ongeluk, een val of een onverwachte beweging kan de kop van de bovenarm uit de kom van het schoudergewricht raken (luxatie). Dit is erg pijnlijk en de schouder gaat meestal naar voren uit de kom en is te zien als een verdikking aan de voorzijde van het gewricht. Soms gaat de schouder naar achteren uit de kom; dit verloopt met veel minder klachten. Als de schouder vaker uit de kom gaat, kan er sprake zijn van meer flexibele pezen en banden. Bij hypermobiliteit (vergrote lenigheid) is de kans op een schouder uit de kom vergroot.
Symptomen van een schouderluxatie
- Bij het uit de kom schieten ontstaat er vaak een felle pijn
- Er kan een verdikking aan de voorkant of achterkant zichtbaar zijn afhankelijk van waar de kop heen schiet
- Snel opkomende zwelling
- Verdoofd gevoel in de schouder en/of arm
- Krachtsverlies
- Tintelingen, uitstraling naar de arm en vingers
Behandeling van een schouderluxatie
De behandeling is het terugplaatsen van de kop in de kom (reponeren), soms onder lichte verdoving. Dit moet door een specialist gedaan worden. Met een röntgenfoto wordt bekeken of botstructuren niet beschadigd zijn geraakt en hoe de schouder uit de kom is geschoten. Naast de beschadiging van de botstructuren kan ook het kraakbeen beschadigd raken, pezen in- of afscheuren en mogelijk het labrum scheuren (is soort ring in de schouder die helpt bij het stabiliseren van het schoudergewricht).
De fysiotherapeut kan helpen de belasting en belastbaarheid van de schouder weer op te bouwen. Dit middels actieve oefeningen en oefeningen om de beweeglijkheid te verbeteren. Het is van belang de schouder weer snel normaal te gebruiken tijdens het dagelijks leven om een frozen shoulder te voorkomen.
Wanneer er pezen of kraakbeen beschadigd is of de schouder frequent uit de kom schiet kan een doorverwijzing naar de orthopeed geïndiceerd zijn.