Direct contact 053-7676020

Gescheurd labrum van de schouder

Wat is een gescheurd labrum van de schouder? (Labrum ruptuur, SLAP leasie)

Het labrum is een kraakbenige ring die de kom van de schouder vergroot.
Door een plotseling verkeerde beweging of een trauma (val op de schouder of arm) kan deze rand klem komen te zitten tussen de schouderkom en de schouderkop, waarbij deze kan scheuren (ruptuur). Door langdurige overbelasting kan het labrum ook scheuren. Dit komt onder andere voor bij bovenhandse sporters, vooral werpsporten.

Een labrum letsel kan op verschillende plaatsen voorkomen. Zo kan het labrum scheuren op het bovenste gedeelte van de schouderkom of het onderste gedeelte. Als de scheur in het bovenste gedeelte zit wordt het een SLAP laesie genoemd (superior (boven) labrum anterior (voorzijde) naar posterior (achterzijde). Hierbij is soms ook de pees van de biceps (spier aan de voorzijde van je bovenarm) aangedaan. Wanneer de scheur zich in het onderste gedeelte bevindt wordt het een Bankart laesie genoemd.

Symptomen van een labrum ruptuur:

  • Pijn in de schouder
  • Vermoeid en/of zeurend gevoel
  • Gevoel van instabiliteit
  • Pijn bij bovenhandse bewegingen, boven schouderhoogte bewegen,
  • ’s Nachts pijn en niet op de zij (schouder) kunnen liggen
  • Krachtsverlies, minder kracht in de schouder
  • Verminderde bewegingsuitslag, stijf gevoel

Behandeling van een labrum ruptuur:

Bij het vermoeden op letsel van het labrum zal er eerst een aanvullend onderzoek plaatsvinden. Daarna zal door de arts bepaald worden, in overleg met de patiënt of er conservatief of operatief behandeld gaat worden. Wanneer er gekozen wordt voor conservatieve behandeling, zal de behandeling gericht zijn op het verbeteren van de schouderfunctie, zowel in de bewegelijkheid (mobiliteit) van de schouder als in de stabiliteit en kracht van de schouderspieren.
Wanneer bij conservatieve therapie onvoldoende resultaat behaald wordt, kan er operatief ingegrepen worden. In sommige gevallen wordt er ook wel direct operatief ingegrepen, maar dit hangt sterk af waar het labrum letsel zit en wat de patiënt weer met de schouder moet kunnen. Hierbij is het eindniveau van belang, zware werkzaamheden (vooral bovenhands) zijn met een gescheurd labrum vaak niet mogelijk. Evenals bovenhandse sporten waarbij de werp arm is aangedaan.

Maak een afspraak / Make an appointment