Direct contact 053-7676020

Occipitale neuralgie

Wat is occipitale neuralgie

Occipitale neuralgie is een hoofdpijn, meestal veroorzaakt door de sensibele zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het gevoel van uw schedel aan zowel de achter-, als voorzijde en soms de zijkant van uw hoofd. Deze zenuwen komen net onder uw schedelrand aan de oppervlakte om de huid op uw schedel van gevoelszin te voorzien. Soms kan het verminderde mobiliteit uit uw nek of toegenomen spierspanning in deze regio zijn dat deze zenuwen hun signaaltjes wat minder goed kunnen doorgeven. Dit kan soms zorgen voor een korte, scherpe pijn die totaal ongevaarlijk is.

Over het algemeen lijkt deze vorm van hoofdpijn vaker voor te komen bij de ouder wordende mens, maar kan zeker ook bij volwassenen voorkomen. Over het algemeen wordt deze vorm van hoofdpijn niet bij kinderen gezien.

Symptomen van occipitale neuralgie

  • Aan één of beide zijden van het hoofd
  • Terugkerende aanvallen die enkele seconden tot maximaal minuten duren
  • Heftig in intensiteit
  • Schietende pijn van aard
  • Gevoeligheid rondom de schedelrand en provocatie vanuit de nekregio
  • Soms verminderde mobiliteit van de nek

Behandeling van occipitale neuralgie

Occipitale neuralgie is goed te behandelen middels manuele therapie. Het doel zal met name zijn om de spierspanning net onder uw schedelrand wat te verlagen, waardoor er mogelijk wat meer bewegingsvrijheid in uw nek ontstaat.

Daarnaast zal het in beweging blijven en het verbeteren van de algehele conditie ook een positief effect geven op het beloop van de klachten. Ook hier kan een hoofdpijn dagboek helpen om inzicht te krijgen in de provocerende factoren voor uw type hoofdpijn.

Maak een afspraak / Make an appointment