Hoofdpijn

Hoofdpijn is pijn die op of in het hoofd gevoelt wordt. Vanaf de schedelrand in de nek tot boven de ogen. De IHS (International Headache Society) heeft een classificatie van verschillende soorten hoofdpijn. Hierin is er een onderscheid gemaakt in primaire en secundaire vormen van hoofdpijn. Primaire hoofdpijnen zijn het meest voorkomend, zoals Migraine, Spanningshoofdpijn (Tension-type Headache TTH) en Clusterhoofdpijn.  De prevalentie van spanningshoofdpijn is 60% en neemt af gedurende de levensjaren. Migraine komt met 15% minder vaak voor. In beide gevallen komt de hoofdpijn meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De 2 vormen van hoofdpijn kunnen beide aanwezig zijn bij een patiënt. Hierdoor is de diagnose soms lastig te stellen. Clusterhoofdpijn is vrij zeldzaam, ongeveer 1 op de 100.000.

De verschillende type hoofdpijn hebben duidelijke verschillen is soort pijn, locatie, intensiteit en duur van de klacht. Hierin kan een hoofdpijndagboek duidelijkheid geven.

 

Behandeling:

De fysiotherapeut kan inzicht geven in de soort hoofdpijn en welke behandeling het meest effectief is. De behandeling kan bestaan uit mobilisaties, houding therapie, oefeningen en manipulaties.