Wat zijn KANS klachten? (klachten arm, nek en/of schouder)
KANS is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Dat betekent een blessure die ontstaat door een herhaalde belasting. Doordat je dezelfde beweging steeds herhaalt ontstaat er een continue spierspanning. Hierdoor kan je spier- en gewrichtsklachten krijgen. Omdat KANS een verzamelnaam is voor veel aandoeningen, benoemen artsen liever specifiek de aandoening zoals tenniselleboog, muisarm of carpaaltunnelsyndroom. Er wordt nu geen voorkeur meer gegeven aan de term RSI, maar aan de term a-specifieke KANS.
Oorzaak van KANS
KANS bestaat al eeuwen en is vooral bekend als beroepsziekte. Als je langere tijd achter elkaar dezelfde handelingen moet uitvoeren, levert dat klachten op. Musici, slagers, postbodes, kassapersoneel en lopende-bandwerkers behoren tot de risicogroep.
Tegenwoordig is beeldschermwerk de grootste oorzaak van KANS. Als je veel achter de computer werkt belast je vingers, polsen, armen en je schouder- en nekregio. Deze spieren gaan pijn doen en je doorbloeding wordt slechter. Vooral in je handen en vingers is een goede doorbloeding belangrijk en deze worden zwaar belast door het typen en muisgebruik.
Symptomen van KANS
KANS klachten ontstaan geleidelijk en kunnen zich voordoen in je handen, armen, schouders, nek en bovenrug. De klachten beginnen meestal als tintelingen, een koud of dood gevoel of lichte pijn. Deze klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid. Als je last hebt van nekpijn kan dit ook hoofpijn veroorzaken. Je klachten kunnen ook van het ene naar het andere lichaamsdeel verhuizen.
Het grote gevaar bij KANS ligt in het sluipende verloop. Veel mensen kijken er niet van op dat ze soms een zere pols hebben of koude vingers. Ook zijn de pijn en vermoeidheid plaatselijk, niet echt hinderlijk en verdwijnen na het werk. Na verloop van tijd blijft de pijn echter aanhouden en begint krachtverlies op te treden. Je kunt ook andere klachten krijgen zoals irritatie, zwelling, slapheid, verlies van grijpvermogen, doof gevoel en soms zelfs al verbleking van de huidskleur.
In de laatste fase van KANS blijft de pijn aanhouden, ook ‘s nachts. Je gewrichten kunnen gaan ‘kraken’, je huidtemperatuur verandert en je huid verkleurt en kan gaan zwellen. Alleen dit laatste stadium noemt men echte KANS klachten.
Behandeling van KANS
De behandeling bestaat uit in het in kaart brengen en behandelen van alle verschillende factoren, die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van deze klachten. Hierbij speelt de werkplek een belangrijke rol, de houding en de belastbaarheid. Daarnaast zijn stress factoren van grote invloed op deze klachten. De behandeling wordt veelal in samenwerking met een huisarts en/of bedrijfsarts afgestemd.