Direct contact 053-7676020

Referred pain

Wat is Referred Pain?

Referred pain komt voor in het bewegingsapparaat. Het gaat hierbij om een pijn die wordt waargenomen in een bepaald gebied waarbij de bron van de pijn ergens anders gelegen is. Bijvoorbeeld mensen die pijn in hun bovenarm ervaren, terwijl de bron van de pijn afkomstig is uit de nek. Dit heeft te maken met de zenuw die informatie van het centrale zenuwstelsel krijgt en dit verstuurd naar een gebied (referred area) waar de informatie op geprojecteerd kan worden.

Waar uiteindelijk de projectie plaatsvindt is o.a. afhankelijk van de innervatiedichtheid (de hoeveelheid zenuwuiteinden in een gebied). Hoe hoger de innervatiedichtheid des te meer prikkels er waargenomen worden. Oppervlakkige structuren hebben een hogere innervatiedichtheid ten opzichte van dieper gelegen structuren. De huid heeft bijvoorbeeld een hele hoge innervatie dichtheid. Door de grote hoeveelheid zenuwen zijn wij in staat om heel precies te voelen. Warm/koud, scherp/stomp, zacht/hard etc.

Referred pain wordt vaak omgeschreven als een doffe/zeurende pijn in een groter gebied en wat moeilijk aan te duiden is. Een ander kenmerk is dat wanneer men dit gebied aanraakt of druk op uitoefent er geen toename in herkenbare pijn aanwezig zal zijn.

Symptomen van referred pain:

  • pijn, vaak zeurend
  • stijf gevoel
  • bewegingsangst

Behandeling van referred pain:

De fysiotherapeut kan helpen bij het behandelen van de oorzaak zodat de referred pain verdwijnt. Zoals hierboven al beschreven staat is het belangrijk om eerst de oorzaak van de pijn te achterhalen. Het kan zijn dat je houding of manier van bewegen de klachten in stand houden. Door veel bewegingen te analyseren kun je er achter komen wat de oorzaak van de pijnklacht werkelijk is.

Maak een afspraak / Make an appointment