RSI Klachten

RSI klachten is een verzamelnaam voor verschillende klachten (o.a. het carpaal tunnel syndroom, tenniselleboog, muisarm ) aan handen, polsen, armen schouders en nek die het gevolg zijn van herhaalde belasting. Vandaar de naam Repetitive Strain Injury. Mensen die werk doen met veel dezelfde belasting, bijvoorbeeld lopende band werk, lopen een groter risico op het ontstaan van deze type klachten.

 

Ontstaan

Zoals benoemd zijn RSI-klachten het gevolg van herhaalde belasting. Dit vindt voornamelijk plaats in de werksituatie. Naast het voorbeeld van lopende band werk, is ook computerwerk een belangrijke oorzaak van RSI klachten. De zitpositie ten opzichte van het bureau en beeldscherm is mogelijk niet goed afgesteld waardoor er klachten kunnen ontstaan aan de nek, schouders en armen.

 

Symptomen

Bij RSI klachten kunnen tintelingen in de vingers, doofheid, stijfheid, koude vingers en eventueel krachtverlies optreden.

 

Behandeling

Behandeling van RSI klachten is vaak gericht op het aanpassen van de positie of houding die de pijnklachten provoceert. Daarnaast wordt goed onderzocht of de belasting de belastbaarheid niet overschrijdt. Wanneer dit het geval is wordt een plan gemaakt om de totale belasting af te laten nemen en de belastbaarheid op te bouwen. Verder kan stress een belangrijke rol spelen in het ontstaan en behoud van klachten. De fysiotherapeut kan helpen bij het aanpassen van de werkhouding en kan middels een vraaggesprek een goed beeld vormen van de dagelijkse belasting. Als vervolg hierop kan eventueel ook oefentherapie geïndiceerd zijn om de belastbaarheid te verhogen.

 

Herken je deze symptomen? Maak dan gemakkelijk een afspraak via het online aanmeldformulier.