Wat is een gescheurde hamstring? (Hamstring ruptuur)
De hamstring spieren liggen aan de achterkant van het bovenbeen. De hamstring is een verzamelnaam voor 3 verschillende spieren die naast elkaar lopen: de biceps femoris, de semitendinosis en de semimembranosis. Deze lopen van het bekken (zitbeenknobbel) tot het bovenste deel van het onderbeen.
Bij het op rek komen van één van de hamstringspieren buiten de natuurlijke grens, kunnen de vezels overmatig op rek komen of scheuren. Tevens kunnen vezels beschadigen bij een te krachtige aanspanning. In beide gevallen is er sprake van acuut letsel. Ook kan een spier beschadigd raken door langdurig herhaaldelijk belasten met onvoldoende hersteltijd. Er treedt dan degeneratie van het weefsel op waardoor er een ontstekingsreactie in de spier kan ontstaan en de spier verzwakt. Wanneer een spier verzwakt is kan deze makkelijker scheuren bij een maximale rek of aanspanning van de spier. Een gescheurde hamstring komt voornamelijk voor tijdens een sprint of tijdens een sprong.
Er wordt onderscheid gemaakt in 3 gradaties spierletsel:
- Graad 1: de spiervezels zijn op rek gekomen maar zijn nog intact (verrekking)
- Graad 2: de spier is deels ingescheurd (gedeeltelijke scheur)
- Graad 3: de spier is volledig doorgescheurd (volledige scheur)
Symptomen van een gescheurde hamstring:
- Pijn
- Zwelling
- Blauwverkleuring, op de achterzijde bovenbeen
- Verminderde functie, buigen van de knie, strekken van de heup
Bij een volledige scheur (graad 3):
- Is de functie volledig verdwenen (let op de andere delen van de hamstring kunnen nog wel functioneren)
- Kan er sprake zijn van een zichtbare vervorming (deuk op de locatie van de scheur)
Behandeling van een gescheurde hamstring:
Na een acuut letsel is het van belang rust te nemen. De eerste 48 uur moet de enkel weinig belast worden. Vaak is het gewenst om de eerste dagen met krukken te lopen. Het is verstandig de RICE methode toe te passen en een sportfysiotherapeut of arts te consulteren.
De RICE methode:
- Rust: Geen belasting op het aangedane lichaamsdeel. Geef het lichaam tijd om het herstelproces op te starten.
- IJs: Koel het aangedane lichaamsdeel direct na het voorval om de pijn te onderdrukken 20 minuten lang. Gebruik bij voorkeur een icepack, 3 á 4 maal per dag gedurende de dagen na het voorval. Let op: leg een handdoek tussen icepack en huid in om te voorkomen dat de huid bevriest.
- Compressie: Het dragen van een bandage of zwachtel geeft stevigheid en bevorderd de afname van de zwelling.
- Elevatie: Houdt het aangedane lichaamsdeel zoveel mogelijk boven hart-hoogte om afname van zwelling en afvoer van afvalstoffen te bevorderen.
Bij een verrekking (graad 1) letsel is het van belang 2 weken niet te belasten qua sportactiviteit.
Bij een gedeeltelijke scheur (graad 2) is het van belang een sportfysiotherapeut of arts te laten bepalen welke behandelwijze op dat moment de aangewezen methode is.
Bij het vermoeden op een volledige gescheurde spier (graad 3) consulteer dan direct de huisartsenpost of de Spoed Eisende Hulp (SEH). Bij een volledige scheur kan het noodzakelijk zijn op korte termijn geopereerd te worden.
Om weer volledig te kunnen belasten tijdens sport is het van belang dat de spier weer volledig op kracht is en de locatie van de verrekking of scheur weer goed hersteld is. Tevens moet ook de lenigheid van de spier weer worden getraind. Een verrekking (graad 1) zal binnen 2 weken weer belastbaar zijn. Een gedeeltelijke of volledige scheur hersteld gemiddeld in 6 tot 24 weken.