Direct contact 053-7676020

Bindweefselherstel

Wat is ons bindweefsel

Onder invloed van zware belasting of een ongeval kunnen spieren, bindweefsels van skelet en huidcellen beschadigen. Beschadigde spieren, pezen, banden of delen van de huid kunnen door fibroblasten ook weer worden gerepareerd. Een beschadiging van bindweefsel zet reacties op gang om alles weer zoals het oorspronkelijke te herstellen. De duur van herstel is afhankelijk van de plaats, de doorbloeding en de functie van het bindweefsel.  Spieren zijn beter doorbloed  dan pezen of ligamenten, waardoor het herstel van spieren vaak sneller verloop heeft. Hieronder zijn de algemene regels voor bindweefselherstel beschreven, maar het herstel is dus van meerdere factoren afhankelijk.

Eerste fase van bindweefselherstel

De eerste fase heet de ontstekingsfase (0-48 uur).  Deze fase speelt een belangrijke rol bij het activeren van de fibroblasten om te beginnen met het herstel van de aangedane spier, pees, of huiddeel. De ontstekingsfase is gericht op het natuurlijke afweer van het lichaam tegen beschadigingen en hebben tot doel weefselresten op te ruimen en herstel te bevorderen. De herkenbare reacties van het lichaam tijdens de ontstekingsfase zijn roodheid, zwelling, warmte, pijn, en uiteindelijk functieverlies.

Tweede fase van bindweefselherstel

In de proliferatiefase (2-28 dagen) vinden er veel processen plaats. Rondom de beschadiging/wond worden allemaal kleine bloedvaatjes aangelegd. Dit weefsel wordt ook wel granulatieweefsel genoemd. Dit weefsel zorgt ervoor dat er nieuwe structuren geproduceerd kunnen worden, en deze van voldoende voedingstoffen kunnen worden voorzien. Tijdens de proliferatiefase wordt er nieuw weefsel gevormd die er voor zorgt dat het beschadigde weefsel wordt vervangen. Dit nieuwe weefsel wordt ook wel littekenweefsel genoemd. Het littekenweefsel ligt echter kriskras door elkaar, en dient door beweging en trekkrachten gerangschikt te worden net zoals de originele structuren. Het littekenweefsel is ook nog niet zo sterk als de originele structuur.

Derde fase van bindweefselherstel

Tot slot in de organisatiefase (28> dagen) neemt de treksterkte van het littekenweefsel toe. Het nieuwe weefsel wordt netjes gerangschikt zoals het originele weefsel ook was. Het kan echter nog een geruime tijd duren voordat het nieuwe weefsel dezelfde eigenschappen heeft als het oude weefsel. Als tot slot de zenuw weefsels weer ingroeien zal het uiteindelijke gevoel en kracht weer toenemen.

Maak een afspraak / Make an appointment