Direct contact 053-7676020

Hamstringpees ontsteking

Wat is een ontsteking van je hamstringpees? (Tendinopathie hamstring)

Een hamstring peesontsteking is een overbelasting van de hamstringpees. Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door pijn in de bilregio.
De hamstring spieren liggen aan de achterkant van het bovenbeen. De hamstring is een verzamelnaam voor 3 verschillende spieren die naast elkaar lopen: de biceps femoris, de semitendinosis en de semimembranosis. Deze lopen van het bekken (zitbeenknobbel) tot het bovenste deel van het onderbeen. De hamstring spieren hechten aan op het bekken via de hamstringpees. De hamstring spieren zorgen voor het buigen van de knie en het strekken van de heup. Deze spiergroep is voornamelijk actief tijdens sprinten, springen en schoppen.

Wanneer de hamstrings samentrekken komt de hamstringpees onder spanning te staan. Wanneer deze pees vaak onder spanning staat, door veel herhalingen kan een peesonsteking ontstaan, denk aan het herhaaldelijk landen na een sprong. Soms kan deze aandoening zich ook plotseling ontwikkelen. Dit komt dan meestal doordat er plots een grotere kracht van de hamstringpees wordt gevraagd, dan dat deze aankan. Deze situatie doet zich meestal voor tijdens het sprinten of bijvoorbeeld bij een harde trap tijdens het voetballen. Bij een peesontsteking kan er ook degeneratie van het weefsel optreden. Dat wil zeggen dat de vezels van de pees beschadigd raken en de pees zwakker wordt.

Symptomen van een hamstring peesontsteking:

  • Pijnklachten in het onderste deel van de bil
  • Stijf gevoel in de bilregio
  • Ochtendstijfheid
  • In het beginstadium kunnen de pijnklachten verminderen wanneer de pees goed warm is na bijvoorbeeld een goede warming up
  • Startpijn
  • Drukpijn op de pijnlijke plek
  • Gevoel van minder kracht in hamstring

Behandeling van een hamstring peesontsteking:

De behandeling bestaat ten eerste uit het nemen van rust (doseren van de belasting), denk daarbij aan de frequentie, de intensiteit en de duur van de training. Vooral de activiteiten waarbij er veel kracht op de hamstring komt te staan moeten beperkt worden, denk aan springen, sprinten en schoppen.
Training van de hamstring kan de pijnklachten verminderen. Veelal wordt een trainingsprogramma van 12 weken geadviseerd. Daarnaast kunnen lokale behandelingen van de pees de pijnklachten verminderen. Denk aan een lokale massage, koelen, shock wave. Er kan veel spanning in de hamstringspieren aanwezig zijn, daarvoor kan stretchen, massagetechnieken of dry needling helpen de klachten te verminderen.

De klachten kunnen ook veroorzaakt worden door een verstoorde keten. Denk daarbij aan een beperkte flexibiliteit van omliggende spieren of gewrichten, verhoogde spanning van spieren en verminderde kracht van spieren. De sportfysiotherapeut zal vast moeten stellen of de klachten vanuit de keten ontstaan. Het is dan ook raadzaam om met een peesontsteking van de hamstring een sportfysiotherapeut te raadplegen. 

Maak een afspraak / Make an appointment