Direct contact 053-7676020

Enkelverzwikking

Wat is een enkelverzwikking?

Een enkelverzwikking of verstuiking is een aandoening waarbij banden van de enkel zijn opgerekt of beschadigd.
Er wordt onderscheid gemaakt in 3 gradaties bandletsel:

 • Graad 1: de vezels zijn op rek gekomen maar zijn nog intact (verrekking)
 • Graad 2: de band (ligament) is deels ingescheurd (gedeeltelijke scheur)
 • Graad 3: de band (ligament) is volledig doorgescheurd (volledige scheur)

Een enkelverzwikking ontstaat meestal doordat de actieve stabiliserende structuren (spieren en zenuwen) te laat zijn met het actief stabiliseren van de enkel. De kracht wordt dan opgevangen door kapsel en banden van het gewricht, waardoor deze uit kunnen rekken of beschadigen. Dit kan gebeuren door het stappen op een steen of op  andermans voet bij volleybal. Je ziet ook enkelverzwikkingen ontstaan bij een forse overtreding in sport of bij een ongeluk met fiets of auto.

Symptomen van een enkelverzwikking

 • Pijn aan de binnenzijde of buitenzijde van de enkel
 • Zwelling, dikke enkel
 • Blauwverkleuring, blauwe plek
 • Roodheid
 • Verminderde beweeglijkheid, stijve enkel

Behandeling van een enkelverzwikking

Na een acuut letsel is het van belang rust te nemen. De eerste 48 uur moet de enkel weinig belast worden. Vaak is het gewenst om de eerste dagen met krukken te lopen. Het is verstandig de RICE methode toe te passen en een sportfysiotherapeut of arts te consulteren.
De RICE methode:

 • Rust: Geen belasting op het aangedane lichaamsdeel. Geef het lichaam tijd om het herstelproces op te starten.
 • Ijs: Koel het aangedane lichaamsdeel direct na het voorval om de pijn te onderdrukken 20 minuten lang. Gebruik bij voorkeur een icepack, 3 á 4 maal per dag gedurende de dagen na het voorval. Let op leg een handdoek tussen icepack en huid in om te voorkomen dat de huid bevriest.
 • Compressie: Het dragen van een bandage of zwachtel geeft stevigheid en bevorderd de afname van de zwelling.
 • Elevatie: Houdt het aangedane lichaamsdeel zoveel mogelijk boven hart-hoogte om afname van zwelling en afvoer van afvalstoffen te bevorderen.
  Bij een verrekking (graad 1) letsel is het van belang 2 weken niet te belasten qua sportactiviteit.
  Bij een gedeeltelijke scheur (graad 2) of een volledige scheur (graad 3) is het van belang een sportfysiotherapeut of arts te laten bepalen welke behandelwijze op dat moment de aangewezen methode is.

Om weer volledig te kunnen belasten tijdens sport is het van belang dat de enkel weer stabiel is en de beweeglijkheid weer volledig terug is. De enkel moet weer pijnvrij belast kunnen worden. Afhankelijk van de sport die beoefend wordt en het letsel hoe snel er weer volledig belast kan worden. Een verrekking (graad 1) zal gemiddeld binnen 2 weken weer belastbaar zijn. Een gedeeltelijke of volledige scheur hersteld gemiddeld in 6 tot 8 weken. Bij complexe trauma’s of een kraakbeenbeschadiging kan het herstel veel langer duren.

Na een enkeltrauma wordt geadviseerd om een half jaar preventief een enkelbrace te gebruiken. Wij adviseren de Bauerfeind MalleoTrain.

Maak een afspraak / Make an appointment