Direct contact 053-7676020

Instabiliteit van de enkel

Wat is zijn instabiliteitsklachten van de enkel? (Chronische enkel instabiliteit)

Een groep mensen, die een enkelbandscheur hebben doorgemaakt, kunnen restklachten houden. Deze klacht bestaat uit het gevoel van instabiliteit, zich uitend in vaker verzwikkingen oplopen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een mechanische en een functionele instabiliteit. Bij een mechanische instabiliteit is er sprake van passieve factoren als bot, kapsel en banden. Als actieve factoren een rol spelen zoals coördinatie, spierfunctie, aansturing, concentratie of bewegingsangst spreken we van functionele instabiliteit. Om het moeilijker te maken zien we soms dat mensen met een goede mechanische stabiliteit toch instabiliteit ervaren en we zien mensen met een aangetoonde mechanische instabiliteit, die prima functioneren.

Symptomen van enkel instabiliteit:

  • Gevoel van instabiliteit / vaker verzwikken
  • Pijn (tijdens bewegen)
  • Zwelling
  • Stijfheid

Behandeling van enkel instabiliteit:

De behandeling van deze instabiliteit bestaat uit verschillende oefeningen met als doel controle te krijgen over de enkel. Het voorschrijven van een brace, of het gebruik van tape kan hierbij ondersteunend zijn.
In sommige gevallen kan de behandeling bestaan uit een operatie, waarbij banden weer opnieuw vastgemaakt worden of een pees gebruikt wordt om weer een enkelband van te maken.

Bij aanhoudende enkelinstabiliteit kan preventief een brace gedragen worden. Wij adviseren de Bauerfeind MalleoTrain.

Maak een afspraak / Make an appointment