Wat is een syndesmoseletsel van de enkel?
Het kuitbeen en het scheenbeen vormen samen een soort vork, waar het voetbot tussen zit, om samen het enkelgewricht te vormen. De zijkanten van deze vork kun je gemakkelijk zien. Het zijn de twee bollige zijkanten van je enkel. Om het kuitbeen en scheenbeen in deze vork-positie te houden, zit vlak boven het enkelgewricht een ligament(bandje) om de boteinden te verbinden. Dit ligament wordt de syndesmose genoemd. De syndesmose is erg belangrijk voor de stabiliteit van de enkelvork en stabiliseert voornamelijk bij het lopen. Daarnaast zitten tussen de botdelen nog andere structuren die de stabiliteit ondersteunen.
Wanneer het ligamentje tussen de twee botuiteinden scheurt door een traumamoment, spreek je van Syndesmoseletsel. De geschatte jaarlijkse incidentie van syndesmoseletsels is 15 per 100.000 mensen. 10% van de mensen met een enkelfractuur ondervinden deze klacht. De aandoening ontstaat vaak bij een traumamoment waar de voet naar buiten staat, en het lichaam naar binnen beweegt.
Symptomen van een syndesmoseletsel:
- Gevoel van instabiliteit/vaker verzwikken
- Pijn boven enkel (tijdens/na sporten)
- Zwelling
- Stijfheid
- Klikkend gevoel enkel
- Veel spanning onderbeen spieren
Behandeling van een syndesmoseletsel:
Behandeling van syndesmose letsel bestaat uit verschillende oefeningen met als doel; controle te krijgen over de enkel. Het voorschrijven van een brace, of het gebruik van tape kan hierbij ondersteunend zijn. Een circulaire tape boven de enkel kan de functie van de syndesmose gemakkelijk overnemen. In sommige gevallen kan de behandeling bestaan uit een operatie, waarbij banden weer opnieuw vastgemaakt worden of een pees gebruikt wordt om weer een enkelband van te maken.
Na een enkeltrauma wordt geadviseerd om een half jaar preventief een enkelbrace te gebruiken. Wij adviseren de Bauerfeind MalleoTrain.