Wat is een doorgezakte voet?
Er is sprake van een doorgezakte voet in de voetboog als de binnenkant van de voet, genaamd de voetboog, de grond raakt.
Wanneer het in de voorvoet voorkomt, dan staan de tenen gespreid en wordt de voorvoet breder. Het wordt ook wel een spreidvoet genoemd. De oorzaak kan erfelijk zijn, maar ook leeftijd speelt een rol. Andere oorzaken zijn overbelasting door schoenen met hoge hakken, overgewicht of reuma. Behandeling is in sommige gevallen nodig om klachten te voorkomen van andere gewrichten.
Wanneer het in de voetboog voorkomt, is sprake als de binnenkant van de voet, de voetboog de grond raakt. Dit noemt men ook wel een platvoet. Platvoeten kunnen aangeboren zijn, maar het kan ook o.a. ontstaan door een blessure, vergroeiingen, verkeerde stand van benen of voeten en overbelasting.
Een doorgezakte voetboog veranderd de stand van de voet maar kan ook de stand en beweging van andere gewrichten beïnvloeden.
Symptomen van een doorgezakte voet
Symptomen kunnen zijn:
- Vermoeid gevoel voeten
- Pijnklachten
- Stijfheid
- Moeite met lopen
Behandeling van een doorgezakte voet
De klachten kunnen door een fysiotherapeut behandeld worden waarbij training van de voetspieren centraal staat. Daarnaast kan een aangepaste inlogzool, aangemeten door een podoloog of podotherapeut geïndiceerd zijn.