Hielspoor

Hielspoor, ook wel fasciitis plantaris of peesplaatontsteking genoemd, is een aandoening waarbij er pijn in de regio van de hiel optreed tijdens (voornamelijk) loop- en sprongbelasting. Hielspoor is niet helemaal de juiste benaming, aangezien niet bij elke peesplaatklacht een kalkachtige verharding op de aanhechting van de peesplaat ontstaat. Tevens is er niet altijd een ontsteking aanwezig. De pijnklacht kan zowel onder het hielbeen als richting het midden van de voet optreden er ontstaat vaak als in korte tijd de belasting fors wordt verhoogd. Naast overbelasting zijn verdere risicofactoren onvoldoende demping in sportschoenen, overgewicht en verminderde mobiliteit in het enkelgewricht.

 

Oorzaak van hielspoor

De exacte oorzaak van hielspoor is niet helemaal bekend. Een veel gehoorde verklaring is dat de peesplaat aan de onderkant van de voet door de trekkrachten aan het hielbeen gaat irriteren en er als gevolg hiervan een ontstekingsbeeld ontstaat. De ontsteking lijkt in de meeste gevallen echter niet aanwezig. Daarom lijkt het meer op een degeneratieve aandoening. Dit houdt in dat de kwaliteit van het peesweefsel verminderd als gevolg van het overbelasten en onvoldoende herstel.

 

Symptomen van hielspoor

Hielspoor kenmerkt zich door scherpe pijnklachten in de hielregio, die voornamelijk ’s ochtends aanwezig zijn. De pijn kan richting de voetboog uitstralen en kan -afhankelijk van de ernst-, in de loop van de dag verminderen. Daarnaast treedt de pijn bijna altijd op de voorgrond tijdens of na of na loop- en sprongbelasting.

 

Behandeling van hielspoor

Bij de behandeling van hielspoor staat het reguleren van de sport belasting op de eerste plaats. Er dient in het vervolg voorkomen te worden dat de pees chronisch wordt overbelast. Afstemmen van de arbeid/rust verhouding neemt dus een belangrijke plaats in. Daarnaast doet de fysiotherapeut onderzoek naar sportspecifieke bewegingen om te inventariseren of er bepaalde aanpassingen wenselijk zijn. Dit kan eventueel door middel van kracht- of coördinatietraining. De sportfysiotherapeut is bij uitstek geschikt om U hierbij te helpen.