Wat is een tenniselleboog? (Epicondylitis lateralis)
Een tenniselleboog is een ontsteking aan de buitenzijde (laterale zijde) van de elleboog. De medische term is epicondylitis lateralis. Een tenniselleboog is een overbelastingssyndroom. Dit houdt in dat de pees van de strekspieren van de hand zijn overbelast. Deze strekspieren bevinden zich in de onderarm en lopen over het polsgewricht en hechten aan op de buitenkant van de elleboog (laterale epicondyl). Op deze plek ontstaan de klachten. De spieren die het meest betrokken zijn bij deze aandoening zijn de m. extensor carpi radialis brevis en de m. extensor carpi ulnaris.
Deze blessure komt niet alleen, zoals de naam doet vermoeden, bij tennissers voor. Slechts 5% van alle patiënten met een tenniselleboog tennist daadwerkelijk. Wel krijgt 50% van alle actieve tennissers één of meer periodes van klachten.
De tenniselleboog valt ook wel onder de naam KANS. KANS staat voor klachten aan arm, nek of schouder. Volgens de daarbij opgestelde definitie zijn dit klachten van het bewegingsapparaat in arm, nek en/of schouder, die niet veroorzaakt worden door een acuut trauma of een systemische aandoening. Belangrijk om te onthouden is dat de term KANS een omschrijving van een klachtencomplex is en geen diagnose.
Symptomen van een tenniselleboog:
- Pijn ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog
- Uitstralend naar de onderarm en pols en zelden uitstraling naar buitenzijde bovenarm en schouder
- Pijnklachten treden op, of verergeren bij aanspanning van de strekspieren van de pols en de hand
- Door belasten van de arm kunnen pijnklacht ook ‘s nachts aanhouden
- Een tenniselleboog in een gevorderd stadium kan leiden tot kracht- en coördinatieverlies.
- Pijn bij het rekken van de pols strekkers
Behandeling van een tenniselleboog
In de acute fase kun je de pijn bestrijden door te koelen. Door een coldpack 12 tot 15 minuten, 2 à 3x daags op de pijnlijke elleboog te houden, kun je de ontstekingsverschijnselen bestrijden. Vervolgens kan de fysiotherapeut je laten zien hoe je de spieren kunt rekken om de spanning te verminderen in de onderarm. Daarnaast ga je de belastbaarheid van je onderarm vergroten door in het begin excentrische oefeningen, en vervolgens ook spierversterkende concentrische oefeningen te doen. Het is van belang dat de gehele keten gecontroleerd wordt, om een recidief te voorkomen. Een goede analyse van de sportbeweging geeft vaak een goed inzicht in het ontstaan van de klacht.