Direct contact 053-7676020

Slijmbeursontsteking elleboog

Wat is een slijmbeursontsteking? (Bursitis)

Achter de elleboog loopt ook een slijmbeurs, de bursa olecrani. Deze slijmbeurs kan net als de andere slijmbeurzen in het lichaam, ontstoken raken. Dit wordt dan een slijmbeursontsteking genoemd. Ook weleens studentenelleboog genoemd, omdat studenten vaak op hun ellebogen steunen als ze aan het leren zijn. De slijmbeurs kan daardoor geïrriteerd en ontstoken raken.
Andere oorzaken zijn overbelasting van het gewricht, een val of een infectie. Als de ontsteking in de elleboog veroorzaakt wordt door een bacterie (een infectie dus), dan is er sprake van een bacteriële slijmbeursontsteking.

In het lichaam zitten op diverse plaatsen slijmbeurzen. Deze slijmbeurzen zorgen ervoor dat spieren, botten en pezen soepel langs elkaar en over elkaar heen kunnen bewegen en niet tegen elkaar aan gaan schuren. Ook beschermen de slijmbeurzen de uitstekende botdelen.

Symptomen van een slijmbeursontsteking:

  • Pijn (met name bij druk op de slijmbeurs)
  • Pijn bij bewegen elleboog
  • Stijfheid / bewegingsbeperking
  • Warmte / temperatuursverhoging lokaal
  • Roodheid
  • Koorts, bij bacteriële ontsteking na wond

Behandeling van een slijmbeursontsteking:

Bij een slijmbeursontsteking is het van belang de slijmbeurs de kans te geven te herstellen, dus is rust belangrijk. Daarnaast kan het koelen de klachten en de pijn verminderen. Bij chronische klachten van de slijmbeurs is het van belang dat de gehele keten goed functioneert. Hiermee wordt bedoeld dat er geen sprake is van een verstoorde keten. Denk daarbij aan een beperkte flexibiliteit van omliggende spieren of gewrichten, verhoogde spanning van spieren en verminderde kracht van spieren. De sportfysiotherapeut zal vast moeten stellen of de klachten vanuit de keten ontstaan. Het is dan ook raadzaam om met een chronische slijmbeursontsteking een sportfysiotherapeut te raadplegen.
Bij een chronische slijmbeursontsteking kan er ook gekozen worden voor een corticosteroïd injectie. Hierbij wordt de slijmbeurs geïnjecteerd met een ontstekingsremmer. Soms wordt de slijmbeurs daarvoor ook leeggezogen met een naald.

Maak een afspraak / Make an appointment