Wat is een OD haard?
Een OD haard, afgekort voor osteochondritis dissecans, ontstaat door een doorbloedingsstoornis op microniveau. Dit kan zowel voorkomen in de knie, als in een enkelgewricht. De oorzaak hiervan is vooralsnog onbekend. Het gevolg van deze stoornis is, dan het weefsel afsterft. Dit veroorzaakt kleine beschadigingen in het subchondrale bot (bot onder het kraakbeen).
Een OD haard komt meestal voor op jonge leeftijd (15-20 jaar oud) en treedt vaker op bij jongens dan bij meisjes. Wanneer iemand nog in de groei is (dat wil zeggen de groeischijven zijn nog niet dicht) kan een OD haard herstellen. Naarmate je ouder wordt, is de kans op genezing minder groot.
Symptomen van een OD haard:
- Pijn, zeurende pijn
- Zwelling
- Slotklachten
- Verminderde kracht (doordat het been minder belast wordt of minder belast mag worden)
Behandeling van een OD haard:
Een OD haard kan genezen. Wanneer de klachten aanwezig blijven en rust niet heeft geholpen, moet een andere behandeling ingezet worden.
Het is belangrijk om de diagnose helder te hebben. Dit kan middels een röntgen foto (wel met gebogen knie) of door middel van een MRI scan. Een MRI heeft de voorkeur omdat deze beeldvormende techniek het kraakbeen van zowel de knie als de enkel goed in beeld kan brengen.
Wanneer een OD haard optreedt kan dit leiden tot een losliggend fragmentje van het bot. In dat geval is een operatie nodig. Een operatie kan bestaan uit het verwijderen van het losliggende fragmentje of het vastzetten van dit fragmentje. Men kan ook kiezen om het kraakbeen dat beschadigd is op te boren (microfracture) of een kraakbeentransplantatie te overwegen.