Direct contact 053-7676020

Lage rugpijn

Wat zijn lage rugklachten?

Lage rugpijn, ook wel a-specifieke lage rugpijn genoemd, is de meest voorkomende vorm van rugpijn. Men noemt lage rugklachten a- specifiek omdat er tot op heden geen duidelijke oorzaak is voor de klachten.
A-specifieke lage rugklachten kunnen worden ingedeeld in acuut, subacuut en chronisch. Ze worden acuut genoemd als ze niet langer aanwezig zijn dan 6 weken. Bij acute lage rugklachten is er in 90% tot 95 % van de gevallen geen aantoonbare schade aanwezig . De subacute fase duurt 6 tot 12 weken en men spreekt van chronische lage rugklachten bij een duur van meer dan 12 weken.

Symptomen van lage rugpijn:

  • Pijn in de lage rug
  • Soms uitstralende pijn naar de bil en het bovenbeen
  • Afname van de beweeglijkheid van de lage rug
  • De eerste periode begint vaak tussen het 20e en 50e levensjaar

Behandeling van lage rugpijn:

Belangrijk is om in beweging te blijven zoals fietsen en wandelen. Men dient op te letten met lang achtereen zitten en staan. Bedrust is in de acute fase vaak niet nodig. Mocht de pijn ervoor zorgen dat u minder makkelijk kan bewegen dan kan het raadzaam zijn om een pijnstiller te nemen. De pijn zal in de loop van de tijd afnemen en u zult makkelijker kunnen bewegen. Het normale beloop is dat binnen 6 weken de pijn en beperkingen niet of nauwelijks meer aanwezig zijn in het dagelijks functioneren, dit is ongeveer in 90% van de gevallen. Indien de pijn en beperkingen na 3 weken niet afnemen, maar gelijk blijven of zelfs toenemen, dan spreken we van een afwijkend beloop en is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts of fysiotherapeut. In de chronische fase gaat de fysiotherapeut onderzoeken welke factoren de klachten in stand houden. In deze fase blijkt in ieder geval uit onderzoek dat oefentherapie effectiever is dan geen behandeling. 

Maak een afspraak / Make an appointment