Direct contact 053-7676020

De ziekte van Scheuermann

Wat is de ziekte van Scheuerman?

De ziekte van Scheuermann is een groeistoornis van de ruggenwervels in de bovenrug. De wervels aan de voorkant krimpen waardoor ze platter worden, terwijl ze hun normale vorm behouden aan de achterkant waardoor er een bolling van de bovenrug ontstaat. Deze bolling wordt ook wel bochel of kyfose genoemd.

Het kraakbeen aan de voorkant van de wervels wordt langzaam in bot omgezet waardoor de rug nog stijver wordt. Naast de bolling in de bovenrug ontstaat er vaak ook en holling in de onderrug. Hierdoor lijkt de rug erg op de letter ‘S’.

De ziekte wordt vaak opgemerkt tijdens de puberteit en ontstaat daarom vaak tussen het 13e en 17e levensjaar. Naar schatting heeft 5% van de bevolking te maken met deze ziekte, zowel jongens als meisjes. Via een röntgenfoto vanuit zijaanzicht is de aandoening duidelijk te zien.

Symptomen van Scheuermann

  • Vergroeiing bovenrug
  • Holling onderrug waardoor S-vorm ontstaat
  • Pijn bij buigen/sporten/tillen
  • Stijve spieren in rug
  • Vermoeidheid na inspanning/eind van de dag
  • Verkorte hamstringspieren
  • Asymetrie borstkas
  • ‘Scoliose’

Behandeling van Scheuermann

Het is belangrijk om de bovenrug zo bewegelijk mogelijk te houden. Oefeningen richting het strekken van de rug gaan namelijk de bolling van de bovenrug tegen. Het versterken van de rugspieren kan daarom de pijnklachten/vermoeidheid verminderen. Daarnaast is het verstandig om zware belasting te vermijden, maar de normale dagelijkse bewegingen gewoon uit te voeren. Een actieve leefwijze is juist positief voor deze aandoening.

De werkhouding dient is sommige gevallen aangepast te worden. Vooral bij beeldschermwerk is een goede houding noodzakelijk. Dit kan samen met de fysiotherapeut of bedrijfsarts besproken worden. In de ergste gevallen is het dragen van een corrigerende corset noodzakelijk. Gelukkig is dit zelden het geval bij deze aandoening.

Maak een afspraak / Make an appointment