Wat is een golferselleboog? (Mediale epicondylitis)
Een golferselleboog is een ontsteking aan de binnenzijde (mediale zijde) van de elleboog. De medische term is epicondylitis medialis. In de onderarm lopen veel spieren en vooral pezen waarmee de pols en vingers gestrekt en gebogen kunnen worden. De strekspieren/pezen zitten vast aan de buitenste elleboogknobbel, de buigspieren aan de binnenste elleboogknobbel. De buitenste elleboogknobbel is betrokken bij tenniselleboog, de binnenste bij de golferselleboog. Belangrijke buig- onderarmspieren, die tot aan de vingers lopen, trekken relatief te hard aan de aanhechtingsplaats zodat bij de pees of spierbuik een zeurende chronische klacht ontstaat.
Langdurige overbelasting van deze onderarmspieren ten opzichte van de andere groepen spieren in de onderarm is meestal de oorzaak. De aandoening heet wel golferselleboog, maar dat wil niet zeggen dat het alleen maar door golfen kan ontstaan. Het is ook regelmatig te zien bij tennissers, pitchers (honk- en softbal) of sportklimmers. Ook in het dagelijkse leven kan het optreden (bijvoorbeeld tegelzetters).
Symptomen van een golferselleboog
- Pijn aan binnenzijde van de elleboog
- Pijn bij buigen in combinatie met naar binnenwaarts draaien van de onderarm
- De pijn kan variëren van indringend stekend tot zeurend met klachtenvrije periodes
- Onderhands tillen wekt de pijn op en/of na gedane werkzaamheden soms verheviging van klachten
- In de vuist knijpen / hand geven (met gestrekte elleboog) is vaak pijn provocerend
- Drukpijn op, of juist onder, het binnenste botuitsteeksel van de elleboog
- Uitstralende pijn soms in de onderarm richting hand
- In rust treedt veelvuldig onaangename of zelfs hevige pijn op
- De elleboog kan beperkt zijn in zijn strekking of volledige buiging (vaak dan ook pijnlijk)
- Er is vaak geen duidelijke oorzaak voor de opleving van de pijn
- Er zijn vrijwel nooit specifieke uiterlijke kenmerken aan de (golfarm-) elleboog te zien.
Behandeling van een golferselleboog
In de acute fase kun je de pijn bestrijden door te koelen. Door een coldpack 12 tot 15 minuten, 2 à 3x daags op de pijnlijke elleboog te houden, kun je de ontstekingsverschijnselen bestrijden. Vervolgens kan de fysiotherapeut je laten zien hoe je de spieren kunt rekken om de spanning te verminderen in de onderarm. Daarnaast ga je de belastbaarheid van je onderarm vergroten door in het begin excentrische oefeningen, en vervolgens ook spierversterkende concentrische oefeningen te doen. Het is van belang dat de gehele keten gecontroleerd wordt, om een recidief te voorkomen. Een goede analyse van de sportbeweging geeft vaak een goed inzicht in het ontstaan van de klacht.