Wat is een gescheurde band van de elleboog? (Ruptuur ligament collaterale mediale)
Een gescheurde binnenband kan je oplopen door een trauma. Meestal komt dit door het overstrekken (hyperextensie) van de elleboog of door een val op onderarm of pols. Deze blessure kan ontstaan door vaak dezelfde beweging te maken in de elleboog en daarbij de elleboog te strekken. Dit komt vooral voor bij werpsporten, vooral bij honkbal is het een veelvoorkomende klacht.
Er wordt onderscheid gemaakt in 3 gradaties bandletsel:
- Graad 1: de vezels zijn op rek gekomen maar zijn nog intact (verrekking)
- Graad 2: de band (ligament) is deels ingescheurd (gedeeltelijke scheur)
- Graad 3: de band (ligament) is volledig doorgescheurd (volledige scheur)
Symptomen van een gescheurde band van de elleboog:
- Pijn in de elleboog, aan de binnenkant
- Pijn tijdens het strekken in de elleboog
- Drukpijn aan de binnenzijde van de elleboog, als je erop duwt met je andere hand
- Blauwe plek (hematoom) aan de binnenzijde van de elleboog
- Zwelling, dikke elleboog aan de binnenzijde
- Bewegingsbeperking, vaak is de strekking beperkt
- Het gewricht geeft een stijf gevoel, kan geblokkeerd aanvoelen
Tijdens een trauma van de elleboog kunnen er meerdere structuren beschadigd raken. Door het overstrekken kan ook het kraakbeen in het gewricht beschadigd raken.
Behandeling van een gescheurde band van de elleboog:
Na een acuut letsel is het van belang rust te nemen. De eerste 48 uur moet de elleboog weinig belast worden. Wanneer het overstrekken met veel snelheid gepaard is gegaan het is verstandig de RICE methode toe te passen en een sportfysiotherapeut of arts te consulteren. De RICEmethode:
- Rust: Geen belasting op het aangedane lichaamsdeel. Geef het lichaam tijd om het herstelproces op te starten.
- IJs: Koel het aangedane lichaamsdeel direct na het voorval om de pijn te onderdrukken 20 minuten lang. Gebruik bij voorkeur een icepack, 3 á 4 maal per dag gedurende de dagen na het voorval. Let op: leg een handdoek tussen icepack en huid in om te voorkomen dat de huid bevriest.
- Compressie: Het dragen van een bandage of zwachtel geeft stevigheid en bevorderd de afname van de zwelling.
- Elevatie: Houdt het aangedane lichaamsdeel zoveel mogelijk boven hart-hoogte om afname van zwelling en afvoer van afvalstoffen te bevorderen. Bij een verrekking (graad 1) letsel is het van belang 2 weken niet te belasten qua sportactiviteit.
Bij een gedeeltelijke scheur (graad 2) of een volledige scheur (graad 3) is het van belang een sportfysiotherapeut of arts te laten bepalen welke behandelwijze op dat moment de aangewezen methode is.
Een gescheurde binnenband (graad 2) wordt vaak behandeld met behulp van fysiotherapie, mits het een onvolledig gescheurde band betreft. Een volledig afgescheurde band (graad 3) wordt soms geopereerd maar is zelden noodzakelijk, meestal hersteld de binnenband vanzelf. De status van de band is te beoordelen met echografie of een MRI-scan. Hiermee kan bepaald worden of de band volledig gescheurd is of gedeeltelijk. Voordat volledige sport of zware werkzaamheden worden hervat is het van belang dat de spieren om het ellebooggewricht sterk genoeg zijn om normaal te kunnen belasten. Tevens is het van belang dat de elleboog weer volledig flexibel (mobiel) is.