Direct contact 053-7676020

Gebroken sleutelbeen

Wat is een gebroken sleutelbeen? (clavicula fractuur)

Een gebroken sleutelbeen wordt in de medische wereld ook wel een ‘clavicula fractuur’ genoemd. Het is een veel voorkomende breuk bij wielrenners en kan ontstaan door een trauma of val met uitgestrekte arm. Vaak is het een makkelijke breuk die door genoeg rust vanzelf geneest. Een enkele keer is de breuk gecompliceerder en moet er soms een operatie aan te pas komen.

Symptomen van een sleutelbeen breuk:

  • Pijn
  • Zwelling (soms)
  • Abnormale beweeglijkheid van de twee botstukken
  • Klikken/knarsen (soms)

Behandeling van een sleutelbeen breuk:

Bij verdenking op een claviculafractuur is het raadzaam een arts te bezoeken. De arts kan dan een röntgenfoto aanvragen waarop de eventuele sleutelbeenbreuk zichtbaar zal zijn. Afhankelijk van hoe het sleutelbeen gebroken is kunnen er twee opties zijn:

Conservatief (zonder operatie):

Dit is de meest gebruikelijke optie wanneer het sleutelbeen netjes is gebroken en er verder geen complicaties zijn. Meestal krijg je een mitella mee vanuit het ziekenhuis en wordt er rust voorgeschreven. Het is raadzaam om tijdens deze periode alvast een fysiotherapeut te bezoeken. Deze kan je specifieke oefeningen meegeven, zodat je herstel optimaal zal zijn en je zo snel mogelijk weer je sport kan hervatten.

Operatief:

Wanneer de breuk niet netjes is, of de botstukken een eindje verder uit elkaar liggen, kan er in overleg met de arts een operatie plaats vinden. Meestal wordt er dan gebruik gemaakt van een plaatje, die de breuk fixeert. Ook in dit geval is fysiotherapie noodzakelijk om het herstel te bevorderen.

Maak een afspraak / Make an appointment