Direct contact 053-7676020

Snapping hip

Wat is een snapping hip?

Letterlijk vertaalt betekent snapping hip een “knappende” heup. Er zijn drie soorten snapping hip: de externe, interne en intra articulaire snapping hip. Bij de externe snapping hip beweegt de peesplaat over het botuitsteeksel aan de buitenzijde van de heup. Bij de interne snapping hip  rolt de iliopsoas spier over de heupkop of over het botuitsteeksel aan de binnenzijde van het bovenbeen. Bij de intra articulaire snapping hip kunnen er losse deeltjes kraakbeen in het gewricht aanwezig zijn of er is sprake van irritatie van de ligamenten rondom de heupkop.

Symptomen van een snapping hip:

  • Pijn aan de buitenzijde van het heupgewricht
  • Kliksensatie tijdens het (hard)lopen.
  • Pijnlijk hoorbare en voelbare klik in de lies die verergerd tijdens of na activiteiten
  • Bij een intra articulaire snapping hip kun je een pijnlijke kliksensatie in het gewricht ervaren die minder duidelijk hoorbaar is dan bij de externe en interne snapping hip

Behandeling van een snapping hip:

Een snapping hip hoeft niet altijd pijnklachten te geven dus een behandeling is niet altijd nodig, Als een snapping hip toch pijn of een onprettig gevoel geeft kan fysiotherapie helpen.  De therapie bestaat dan o.a. uit rekoefeningen, spierversterkende oefeningen en adviezen t.a.v. de dagelijkse activiteiten.

In zeldzame gevallen, als het klikken erg hinderlijk is en pijnklachten oplevert, kan er door middel van een klieving of snede meer ruimte worden gecreëerd voor de peesplaat. Bij de intra articulaire snapping hip wordt er ook wel een kijkoperatie (artroscopie) uitgevoerd, dit is een complexe operatie omdat het moeilijk is bij het heupgewricht te komen. 

Maak een afspraak / Make an appointment