Direct contact 053-7676020

Heupdysplasie

Wat is heupdysplasie? (Congenitale heupdysplasie)

Heupdysplasie ook wel DDH (developmental dysplasia of the hip) is een aandoening waarbij de heupkom te ondiep is. De heupkop kan dan volledig uit de kom zijn (luxatie) gedeeltelijk uit de kom zijn (subluxatie) of nog wel in de ondiepe kom zitten. DDH komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens en men ziet het ook vaker bij kinderen die in het laatste trimester van de zwangerschap in een stuit gelegen hebben.

Symptomen van heupdysplasie:

Uw kind wordt op het consultatiebureau onderzocht op DDH. De bewegelijkheid van de heupen is dan verminderd. Bij twijfel wordt er vaak een echo gemaakt. DDH is niet pijnlijk. Als de diagnose niet tijdig gesteld wordt kan het kind als het gaat lopen, mank gaan lopen.
Een heupdysplasie die niet behandeld wordt veroorzaakt langzaam een afbraak van het gewricht omdat die krachten op het heupgewricht erg groot zijn. Deze inwerkende krachten zorgen voor een abnormaal snelle slijtage doordat de vorm van de heupkop niet meer past bij de vorm van de heupkom, Er kan dan pijn optreden in de lies en bilregio.

Behandeling van heupdysplasie:

Het doel van de behandeling is dat de heupkop weer goed in de kom komt. Bij kinderen tot een half jaar gebeurt dit door de benen te spreiden door bv een brace (spreidbroek). Andere opties zijn tractie onder narcose en soms is operatief ingrijpen nodig om de heupkop weer in de kom te brengen. Bij volwassenen kan conservatief beleid door de fysiotherapeut zinvol zijn om de spierkacht rondom te heup te verbeteren en de mobiliteit optimaal te houden. Indien noodzakelijk kan de orthopedisch chirurg operatief ingrijpen 

Maak een afspraak / Make an appointment