Direct contact 053-7676020

Liespijn

Wat is liespijn?

Liespijn is een erg breed begrip. Vaak ervaren mensen klachten aan de voorzijde van de heup, schaamstreek regio en/of binnenzijde van het bovenbeen. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van liespijn aangezien er vele structuren en spieren rondom de heup/lies aanhechten. Liesblessures komen veel voor bij veldsporten zoals hockey, voetbal en rugby. Ook komen ze vaak voor bij schaatsen, met name bij het sprinten.

Een liesblessure kan acuut ontstaan. Tijdens een explosieve beweging, vaak tijdens het trappen van een bal, wenden, keren of sprinten, ontstaat er ineens pijn. Een liesblessure kan ook sluimerend optreden. Als gevolg van te veel belasting voor de lies ontstaat er geleidelijk aan pijn. In het begin is deze pijn vaak alleen aanwezig tijdens het starten van de sport of na afloop. Wordt de liesblessure erger dan komen de pijnklachten ook voor tijdens het sporten en na het sporten zijn de klachten heviger.

Symptomen van liespijn

  • Pijn, tijdens sporten of in rust
  • Tijdens het starten van de sport een pijnlijk gevoel in de lies, na een tijdje trekt deze pijn weg. Nadien kan dit wel meer klachten geven.
  • Lokale zwelling
  • Warm gevoel in de liesregio
  • Stijfheid in de liesstreek
  • Moeite met traplopen
  • Pijn tijdens explosieve bewegingen zoals, draaien, sprinten, trappen tegen een bal (voetbal), wenden en keren.

Behandeling van liespijn

Je doet er verstandig aan om een (sport)fysiotherapeut te raadplegen. Het is belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak is van de liesklacht. Hierdoor kan er een passend behandelplan bij de oorzaak van uw klacht worden gemaakt. Zelf kan je alvast beginnen met een aanpassing in je trainingsschema om het risico op overbelasting te verminderen. Daarnaast krijgt u diverse adviezen en tips mee van de fysiotherapeut om uw activiteiten pijnvrij of met zo min mogelijk pijn weer uit te kunnen voeren. Tot slot wordt er een oefenprogramma opgesteld om de spieren en weefselstructuren soepel te houden en sterker te maken. Dit wordt gedaan zodat de kans op overbelasting of een nieuwe blessure in de toekomst kleiner wordt.

 

Maak een afspraak / Make an appointment