Voet- en houdingsklachten bij werknemers
Voetklachten en houdingsklachten gerelateerd aan de voet zijn één van de oorzaken van ziekteverzuim op de werkvloer. Deze klachten kunnen leiden tot verminderde energie en arbeidsproductiviteit bij werknemers.
Op langere termijn kunnen klachten zelfs invloed hebben op de geestelijke gezondheid en mentale veerkracht. Door goede begeleiding en een passend beleid (preventief) kan het ziekteverzuim binnen een bedrijf dalen.
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 8% van het totale ziekteverzuim te relateren is aan voetklachten.
Voetklachten kunnen worden toegeschreven aan inwendige, lichaamseigen factoren. Voorbeelden hiervan zijn anatomische kenmerken van de voet en/of houding die kunnen verergeren door overbelasting. Denk hierbij aan onderliggende problemen in een van de gewrichten van de voet.
Soms is er een externe oorzaak van voet- en houdingsklachten, hierbij kan bijvoorbeeld een niet-passende veiligheidsschoen een boosdoener zijn. Dit kan te maken hebben met problemen zoals een verkeerde pasvorm, te smalle of te krappe schoenen, een te zachte zool of onvoldoende diepte aan de voorkant. In deze gevallen kan de podoloog passend advies geven.
Rechtskader voor veiligheidsschoenen en verantwoordelijkheid bij steunzolen
Wanneer werknemers zwaarder lichamelijk werk uitvoeren, vereist de werkgever gecertificeerde veiligheidsschoenen die voldoen aan de EN-ISO 20345:2011-norm.
Bij gebruik van steunzolen gelden er specifieke vereisten met betrekking tot gebruik hiervan. Zodra de originele binnenzolen worden vervangen door steunzolen, moeten deze aan bepaalde eisen voldoen.
Ongeveer 10% van alle werknemers draagt steunzolen in hun veiligheidsschoenen. Werkgevers zijn niet altijd op de hoogte van de geldende wetgeving en hebben geen inzicht in welke werknemers gebruik maken van steunzolen. Het is van cruciaal belang om een geregistreerde combinatie van merk en type veiligheidsschoen te gebruiken, in combinatie met gecertificeerde inlegzolen om eventuele aansprakelijkheidskwestie te voorkomen. Specifieke procedures en registratievereisten variëren per veiligheidsschoenmerk en –type.
Onze podoloog heeft een scholing gevolgd bij Neskrid. Hierdoor zijn wij bevoegd om gecertificeerde steunzolen te ontwikkelen.