Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom?
De carpale tunnel bevindt zich ter hoogte van de overgang van de onderarm naar de hand. De tunnel wordt gevormd door 8 in een U-vorm gerangschikte middenhandsbeentjes. Tussen de poten van de ‘U’ is een stevige bindweefselband gespannen waardoor zich een tunnel vormt. Door deze tunnel lopen 9 pezen en 1 zenuw. De pezen die omgeven zijn door een vlies zijn de uitlopers van spieren die zich in de onderarm bevinden en de beweging van de pols en de vingers verzorgen. De zenuw innerveert (prikkelt) wat kleine spiertjes in de hand en verzorgt het gevoel en de tastzin in de hand van de duim, de wijsvinger, de middelvinger en de helft van de ringvinger.
Door omstandigheden zoals overbelasting kan het vlies dat om de pezen heen ligt opzwellen. Hierdoor wordt de ruimte in de tunnel relatief kleiner en wordt de zenuw tegen de bindweefselband gedrukt wat de tintelingen, doofheid, onhandigheid en de pijn kan veroorzaken. Een negatieve bijkomstigheid met het carpale tunnel syndroom is dat men zelf niet in staat is om de druk van de zenuw af te halen.
Symptomen van een Carpaal Tunnel Syndroom
Voelt u vaak tintelingen en/of een doof gevoel in uw hand, met name ‘s nachts? Worden deze klachten minder als u met uw hand schudt? Heeft u het gevoel soms wat onhandig te zijn bij het pakken van een voorwerp of voelt u wel eens een stekende pijn omhoog trekken tot aan uw schouder? Deze klachten zouden kunnen passen bij het carpale tunnel syndroom.
Hieronder worden een aantal oorzaken genoemd die een rol kunnen spelen bij het krijgen van een carpaal tunnel syndroom:
- Repeterende bewegingen van de pols met name als daar kracht bij nodig is
- Polsbreuk waarbij de middenhandsbeentjes verschuiven
- Hormonale veranderingen zoals voorkomen bij zwangerschap en de menopauze
- Ontstekingsachtige verschijnselen zoals bij reumatoïde artritis
- Vertraagde functie van de schildklier
- Suikerziekte
Behandeling van een Carpaal Tunnel Syndroom
Behandeling van een carpaal tunnel syndroom bestaat veelal uit het wegnemen van de provocerende factoren en fysiotherapie om de pols en onderarm mobiel en sterk te houden.
Bij een polsklacht kan het verstandig zijn om tijdelijk een stabiliserende en beschermende brace te dragen. Wij adviseren de Novamed polsbrace.
- Preventie