Direct contact 053-7676020

Achillespeesontsteking

Wat is een achillespeesontsteking? (Tendinopathie achillespees)

Een achillespeesontsteking, ook wel achillespees tendinopathie genoemd, is een ontsteking van de pees. Aan de achillespees hechten 2 spieren aan. De gastrocnemius en de soleus. Deze spieren generen veel trekkrachten aan de achillespees. Bij herhaaldelijke belasting kan dit tot een ontstekingsreactie leiden. In het begin geeft een achillespeesontsteking vaak weinig klachten. Het kan zijn dat er direct na de sport enige stijfheid en pijn wordt ervaren. In de loop van de tijd wordt de klacht erger en ontstaan die pijn en stijfheid ook kort na het starten met de sport.
Als er dan nog niet wordt ingegrepen kan het zijn dat de pijn en stijfheid continu aanwezig zijn, zowel tijdens het sporten als na die tijd. In het ergste geval zijn de symptomen daarna ook in het dagelijks leven aanwezig, bijvoorbeeld bij het traplopen.
De oorzaak is vaak overbelasting (plotselinge trainingsopbouw/verhoging intensiteit) of verkeerd schoeisel, verkeerde stand van de voet waardoor er meer kracht op de achillespees komt te staan.

Symptomen van een achillespeesontsteking

  • Pijn, tijdens sporten of in rust
  • Na een warming up wordt de pijn vaak minder, nadien kan dit wel meer klachten geven
  • Lokale zwelling
  • Warmer aanvoelen van de achillespees
  • Knarsend gevoel, geluid (alsof u door de sneeuw loopt)

Behandeling van een achillespeesontsteking

Je doet er verstandig aan een sportfysiotherapeut te raadplegen die samen met jou gaat kijken waar de klacht vandaan komt en wat de oorzaak is. Zelf kan je alvast beginnen met het wegnemen van de overbelasting, dus je trainingsschema aanpassen, ontstekingsremmers slikken en koelen. Daarnaast worden vaak excentrische oefeningen voor de kuitspier gedaan. Dit kan zowel op de grond als op de trap. Als u daar zelf mee wil starten begin dan eerst op de grond.
Bij chronische achillespeesontstekingen kan het zijn dat de kwaliteit van de pees verminderd waardoor u een grotere kans heeft op het scheuren van de achillespees.

Maak een afspraak / Make an appointment