Achillespeesontsteking

 

Met een achillespeesontsteking (tendinopathie achillespees) wordt een ontsteking van de pees bedoeld. De achillespees loopt tussen twee kuitspieren, m. gastrocnemius en m. soleus, welke aanhechten op het hielbot (calcaneus). De kuitspieren zorgen voor trekkrachten aan de achillespees. Een achillespeesontsteking is vaak het gevolg van overbelasting van de achillespees. Dit kan ontstaan door een toename in sportactiviteit (verhoging van intensiteit en/of trainingsopbouw), herhaaldelijke belasting, of verkeerd schoeisel. Vaak in combinatie met een afwijkende stand van de voet, zoals platvoeten.

 

 

Symptomen van een achillespeesontsteking

De symptomen van een achillespeesontsteking zijn lokale zwelling,  warm worden van de achillespees en een stijf gevoel met name in rust of ’s ochtends. De pijnklachten kunnen tijdens een warming-up juist afnemen en nemen toe in rust of tijdens het sporten. In een vroeg stadium zal de achillespeesontsteking lichte pijnklachten geven. Deze pijnklachten nemen in de loop van tijd toe waardoor ook kort na het starten van sporten pijnklachten ontstaan. Dit wordt gevolgd door klachten die ook in het dagelijks leven komen opspelen, bijvoorbeeld tijdens het traplopen. In het laatste stadium verergeren de klachten tot deze continu aanwezig zijn.

 

Behandeling van een achillespeesontsteking

Om de achillespeesontsteking tegen te gaan wordt in de behandeling gestart met het wegnemen van de overbelasting. Dit kunt u doen door uw trainingsschema aan te passen of meer rust te nemen.  Daarnaast kan bij een ontsteking in een vroeg stadium het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen en koelen zorgen voor een vermindering van de pijnklachten. Het is verstandig om onder begeleiding van een sportfysiotherapeut te revalideren. De sportfysiotherapeut kan samen met jou kijken wat de oorzaak is van de klacht en hoe de klachten verholpen kunnen worden. Tijdens de oefentherapie worden vaak excentrische oefeningen gedaan.