Tenniselleboog

Een tenniselleboog, ook wel epicondylitis lateralis genoemd, is een overbelasting van peesstructuren aan de buitenzijde van de elleboog. Regelmatig is de oorsprong van de polsstrekkers (m. extensor carpi radialis en m. extensor carpi ulnaris) geïrriteerd. Deze spieren hebben hun oorsprong aan de buitenzijde van de elleboog.

 

Oorzaken van een tenniselleboog

Het ontstaan van een tenniselleboog is meestal het gevolg van een acute overbelasting. Dit komt voor bij het veelvuldig (tegen weerstand) bewegen van de hand. Aan het acute beeld van een tenniselleboog kunnen echter ook andere oorzaken ten grondslag liggen. De tenniselleboog valt namelijk onder de KANS-klachten: Klachten aan Arm, Nek, en Schouder. Zo kan een tekort aan bewegelijkheid of kracht in de spieren en gewrichten van de wervelkolom en schoudergewricht invloed hebben op het ontstaan van een tenniselleboog.

 

Symptomen van een tenniselleboog

Symptomen van een tenniselleboog zijn lokale pijn rond de buitenzijde van de elleboog, die erger wordt bij bewegen in de pols en knijpen. De pijn straalt regelmatig verder uit in de onderarm. Bij een forse overbelasting kan de pijn ook in rust of ‘s nachts aanwezig zijn.

 

Behandeling van een tenniselleboog

In de acute fase kan er gekoeld worden om pijn te verminderen. Daarnaast worden veelal rekoefeningen meegegeven voor de betreffende spieren. De behandeling van een tenniselleboog is vaak niet alleen lokaal gericht. Zoals benoemd kan een tenniselleboog in relatie staan tot verminderde mobiliteit of kracht rond de wervelkolom en het schoudergewricht. De fysiotherapeut zal daarom altijd onderzoek doen naar deze structuren en waar nodig de behandeling hierop afstemmen om herhaling van de klacht in de toekomst te voorkomen.