Direct contact 053-7676020

Scheenbeenvliesontsteking

Wat is scheenbeenvliesontsteking? (Shin splints, mediaal tibiaal stress syndroom)

Scheenbeenvliesontsteking wordt ook wel shin splints of medial tibiaal stress syndroom genoemd. Het is een veel voorkomende overbelastingsklacht van het onderbeen.
De klacht komt met name veel voor bij hardlopers, maar kan ook bij sporten met een hoge sprongbelasting voorkomen zoals bijvoorbeeld volleybal of basketbal.
De klacht bevindt zich aan de binnenkant van het scheenbeen en kan langs de gehele scheenbeenrand voorkomen. Vaak is met name het onderste 2/3 deel gevoelig.

Belangrijk is om te achterhalen waardoor de overbelasting is ontstaan, want met alleen rust houden gaat deze klacht niet weg.
Mogelijke oorzaken kunnen zijn: plotselinge verhoging van de trainingsintensiteit,  vermeerderen van het aantal trainingen per week gezien waardoor er minder herstelmomenten zijn, op oude en/of verkeerde hardloopschoenen lopen, wegzakken van de voet naar binnen toe (als gevolg van een verkeerde hardloopschoen) een verkeerd looppatroon waardoor er meer druk op de schenen komt. Oude blessures kunnen ook een oorzaak van deze klachten zijn. 

Symptomen van een scheenbeenvliesontsteking:

  • Pijnklachten tijdens belasten (vaak onderste 2/3 deel naast scheenbeen)
  • Pijnklachten in rust, de klachten zijn dan in een vergevorderd stadium
  • Zwelling (vaak niet aanwezig in het beginstadium)

Behandeling van een scheenbeenvliesontsteking:

Rust is de enige behandelmethode waarvan bewezen is dat de klachten verminderen. Maar vaak is rust alleen niet voldoende. Wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt is er een grote kans dat de klachten weer terugkomen. Het is verstandig om met scheenbeenvliesontsteking een sportfysiotherapeut te raadplegen.

Maak een afspraak / Make an appointment