Direct contact 053-7676020

Compartimentsyndroom

Wat is het compartimentsyndroom? (Logesyndroom)

Om de oorzaak en gevolgen van een compartimentsyndroom, ook wel logesyndroom genoemd, goed te begrijpen, geven we eerst wat informatie.

Een spiergroep met een fascie er omheen wordt een spiercompartiment genoemd. Naast het scheenbeen, aan de buitenzijde van het onderbeen bevinden zich spieren, die zorgen voor het heffen van de voet en tenen. Deze spieren zijn omgeven door een stevig kapsel. Bij sommige mensen kunnen tijdens of na inspanning de spieren in de loge als gevolg van zwelling te strak in hun kapsel komen te zitten. Daardoor kunnen doorbloeding en zenuwvoorziening in de knel komen.

In extreme gevallen kan de druk zelfs zo hoog worden dat de bloedtoevoer wordt afgesloten en de spieren dreigen af te sterven. Een spoedbehandeling is in die zeldzame gevallen aangewezen. Dit is meestal het geval na een trauma (ongeluk). In het onderbeen zijn er 4 compartimenten. In het onderbeen is meestal het voorste compartiment aangedaan. Deze klachten komen veel voor bij schaatsen, skeeleren, fietsen (duursporten met een herhalende spieractiviteit).

Het compartiment syndroom heeft zowel fysiek interne als externe factoren welke van invloed zijn.

Interne oorzaak:

  • Anatomische oorzaak: standsafwijking, strakke kapsels, grote spieromvang van de spieren in het compartiment, een te klein compartiment
  • Postoperatief, na een fractuur, ontstekingsreacties

Externe oorzaak:

  • repeterende spieractiviteit, inspanning die u niet gewend bent, verkeerde techniek, slecht schoeisel bij sport, gipsverband na trauma

Symptomen van een compartimentsyndroom

  • Bleke voeten. Soms juist paarse voeten ten gevolge van veneuze stuwing.
  • Pijn in de onderbenen
  • Gevoelsstroonnis ter hoogte van de eerste en tweede teen
  • Het verdwijnen van pulsaties van de slagader

Behandeling van een compartimentsyndroom

De behandeling van een compartimentsyndroom is complex. Het is raadzaam een sportarts of een sportfysiotherapeut te benaderen. Er kan een inschatting worden gemaakt of een behandeling mogelijk is, denk daarbij aan het ontspannen van spieren, het versterken van de spieren of het aanpassen van techniek. Dit kan ook in combinatie met een aangepaste schoen of zool worden toegepast.


Als het om een acuut trauma gaat kan het zijn dat er op korte termijn een operatie geïndiceerd is. Er wordt dan het kapsel om de spier (de fascie) gekliefd waardoor er weer ruimte ontstaat voor de spier. Dit wordt met chronische klachten ook wel eens toegepast, maar met wisselende resultaten.

Maak een afspraak / Make an appointment