Direct contact 053-7676020

Nekhernia

Wat is een nekheria? (Cervicale hernia nuclei pulposi)

De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels. We noemen dit de cervicale wervels. Tussen deze wervels liggen tussenwervelschijven (met uitzondering van de bovenste twee wervels). Als de tussenwervelschijf gaat uitstulpen en hierdoor een zenuwwortel of het ruggenmerg beknelt raakt noemen we dat een nekhernia.

De meeste nekhernia’s onstaan tussen de 5e en 6e en 6e en 7e nekwervel.  Een hernia ontstaat door vaak in een houding te werken die belastend is voor de nek.  Een diagnose wordt gesteld door het maken van een MRI. Als aanvullend onderzoek kan er ook een CT scan en/of röntgenfoto worden gemaakt.

Symptomen van een nekhernia

  • Nekpijn
  • Pijn die uitstraalt in de arm, soms gecombineerd met een doof of prikkelend gevoel.
  • Krachtsverlies in de arm. Bij een grote, meer naar binnen gerichte hernia kan naast de zenuwwortel het ruggenmerg bekneld raken en kunnen er ook gevoelsstoornissen en verlammingsverschijnselen optreden.
  • Verlichting door de pijnlijke arm op het achterhoofd te leggen.

Behandeling van een nekhernia

Een hernia heeft een gunstig natuurlijk beloop. De huisarts kan pijnstillers voorschrijven en de fysiotherapeut kan adviezen geven t.a.v. de houding en beweging. Als er heel veel pijn is of als er sprake is van uitvalsverschijnselen kan een herniaoperatie overwogen worden. 

Maak een afspraak / Make an appointment