Direct contact 053-7676020

Nekhernia

Wat is een nekheria? (Cervicale hernia nuclei pulposi)

De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels. We noemen dit de cervicale wervels. Tussen deze wervels liggen tussenwervelschijven (met uitzondering van de bovenste twee wervels). Als de tussenwervelschijf gaat uitstulpen en hierdoor een zenuwwortel of het ruggenmerg beknelt raakt noemen we dat een nekhernia.

De meeste nekhernia’s onstaan tussen de 5e en 6e en 6e en 7e nekwervel.  Een hernia ontstaat door vaak in een houding te werken die belastend is voor de nek.  Een diagnose wordt gesteld door het maken van een MRI. Als aanvullend onderzoek kan er ook een CT scan en/of röntgenfoto worden gemaakt.

Symptomen van een nekhernia

NekpijnPijn die uitstraalt in de arm, soms gecombineerd met een doof of prikkelend gevoelEr kan krachtsverlies optreden in de arm.Bij een grote, meer naar binnen gerichte hernia  kan naast de zenuwwortel het  -ruggenmerg beknelt raken en kunnen er ook gevoelstoornissen en verlammingsverschijnselen in de benen optreden  Verlichting door de pijnlijk arm op het achterhoofd te leggen.

Behandeling van een nekhernia

Een hernia heeft een gunstig natuurlijk beloop. De huisarts kan pijnstillers voorschrijven en de fysiotherapeut kan adviezen geven tav houding  en beweging. Als er heel veel pijn is of als er sprake is van uitvalsverschijnselen kan een herniaoperatie overwogen worden. 

Maak een afspraak / Make an appointment