Golferselleboog

Met een golferselleboog (ook wel epicondylitis medialis) wordt doorgaans een overbelasting van de polsbuigers bedoeld. Deze spieren vinden hun oorsprong voornamelijk aan de binnenkant van het ellebooggewricht.

 

Ontstaan van een golferselleboog

Een golferselleboog is vaak het gevolg van een overbelasting. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan bij het tillen van zware voorwerpen of veelvuldig knijpen in een voorwerp. Echter, een golferselleboog kan ook nog onderliggende oorzaken hebben. De golferselleboog valt namelijk onder de KANS-klachten: Klachten aan Arm, Nek, en Schouder. Dit houdt ook in dat de klacht in de elleboog beïnvloed kan worden door andere structuren, bijvoorbeeld de wervelkolom of het schoudergewricht. Is er bijvoorbeeld onvoldoende beweeglijkheid of kracht in die regio’s, dan kan dit invloed hebben op het functioneren van andere gewrichten.

 

Symptomen van een golferselleboog

Pijn aan de binnenzijde van de elleboog staat centraal bij een golferselleboog. De pijn kan verder in de arm uitstralen. Het tillen van voorwerpen waarbij de arm gebogen moet worden, of het knijpen in een voorwerp, kan de pijnklachten verergeren. Bij een forse overbelasting kan de pijn ook in rust of ‘s nachts aanwezig zijn.

 

Behandeling van een golferselleboog

Verminderen van pijn is in de eerste fase het belangrijkst. Dit kan bijvoorbeeld door middel van koelen. Verder zal de fysiotherapeut onderzoek doen naar omliggende structuren. Is de spier die vasthecht aan het bot erg verstijfd? Dan kan bijvoorbeeld dry needling worden overwogen. Als de mobiliteit in de wervelkolom of in de schouder verminderd is kan manuele therapie overwogen worden of oefentherapie onder begeleiding van een sportfysiotherapeutDaarnaast neemt het aanpassen van de huidige belasting een belangrijke plaats in, zodat het weefsel de kans heeft om te herstellen.

 

Herkent u deze klachten? Maak gemakkelijk een afspraak via het online aanmeldformulier.